Naslov Interneta nam še ne bo tako kmalu zmanjkalo

Nekateri strokovnjaki trdijo, da nam bo zmanjkalo interneta, piše Business Week. Opozorila govorijo o tem, da bomo leta 2010 izkoristili fizično kapaciteto interneta, že pa se je vnela razprava med lobisti ter ponudniki storitev ter vladnimi organizacijami glede zagotavljanja internetne nevtralnosti.

Ponudniki internetnih storitev bi radi ustvarili vtis, da je kapaciteta interneta redka in draga dobrina, zato nekateri močno nasprotujejo brezplačnemu dostopu in zagovarjajo nadzor ter zaračunavanje prekomerne uporabe. Problem pa se pojavi pri iskanju dokazov o primanjkljaju kapacitete. Kljub vedno večjemu številu video vsebin rast interneta ni tako velika, saj naj bi se gibala med 35 in 50 % letno, podobno kot v prejšnjih letih. Dejstvo je, da je tehnološki napredek omogočil ogromna povečanja podatkovnih kapacitet v omrežjih, napredka pa seveda še ni konec. Nasprotniki črnogledih teorij opozarjajo, da si želijo določeni ponudniki vsebin skupaj z nacionalnimi operaterji ustvariti boljši položaj na trgu in med drugim vsiliti svoje spletne iskalne storitve, video vsebine, spletne telefonske storitve, itd.

Tudi dokaze o teh trditvah je težko najti, zato je trenutno namesto resne razprave v ospredju bolj izkrivljanje dejstev ter napihovanje.

Vir: Wildstrom, Stephen. Traffic Growth Isnt Using Up the Internet. BusinessWeek, 3.9.2008

Datum 22.09.2008
Print