Naslov Blogi so lahko tudi sredstvo upora proti oblastem

Prek kratkim so iranski člani parlamenta predlagali razpravo o sprejetju zakona, ki bi strožje kaznoval tako imenovano “motenje psihične družbene varnosti”. Na seznam početja, ki to varnost ogroža, so dodali ustvarjanje spletnih strani in spletnih dnevnikov, ki promovirajo korupcijo, prostitucijo, ipd, pišejo The Australian News.

Iran, ki ima 70 milijonov prebivalcev, ima eno največjih vzhodnih spletnih skupnosti, ki cveti kljub cenzuri in tveganju zaporne kazni. V Iranu je prepad med konzervativnostjo in zmernostjo veliko ožji, kot si predstavljamo. Po svetu mladi izzivajo uveljavljene medije s pisanjem o spolnosti, mamilih, odnosih, religiji in popularni kulturi. Vedno bolj prihaja na plan individualizem, tudi v državah, kjer ga vztrajno zatirajo, prav zato represivni režimi niso najbolj navdušeni. Od leta 2003 je bilo zaradi pisanja bloga aretiranih 64 ljudi, med glavnimi kršitelji pa so Iran, Kitajska in Egipt. V zahodni družbi so blogi postali pomemben del medijev, ki ponuja alternativni vir informacij. V preteklih letih se zavest o političnih pravicah dvignila, deloma zaradi satelitske televizije, deloma zaradi interneta. Zahodni svet močno kritizira Kitajsko in njen režim, raziskave pa kažejo, da je 86 % Kitajcev zadovoljnjih s smerjo, v katero država potuje. Za primerjavo, zadovoljstvo s smerjo ZDA občuti le 23 % Američanov.

Spletna kultura cveti skoraj povsod po svetu, zdi se, da je izjema le Kuba. V koraku s tem cveti tudi protestiranje, predvsem blogerjev, ki jim je uspelo tisto, kar ni uspelo mnogim demonstrantom: da je vprašanje spletne cenzure, vprašanje mučenja, itd., prišlo na dnevni red medijev.

Vir: Loewenstein, Antony. Bloggers of the world, lets shop! The Australian News, 23.8.2008

Datum 25.09.2008
Print