Naslov Kateri so največji problemi današnjih IKT?

Večer je pripravil 10 največjih izzivov informacijskih tehnologij v današnjem digitalni dobi:

1. Svet je zelen. Veliko se govori o zelenih informacijskih tehnologij, pri čemer tu opažamo veliko zmoto ljudi, saj mislijo da "green IT" pomeni varčevanje z električno energijo pri uporabi teh tehnologij, v resnici pa gre veliko bolj za varčevanje z ljudmi, človeškimi viri, ki so preobremenjeni, preveč delajo in imajo premalo prostega časa in zato niso zdravi.

2. Varnost. Pogosto se dogaja, da ljudje varnost bnapačno povezujemo z dostopnostjo. Podatki morajo biti na voljo čim širšemu krogu uporabnikov, pozorni pa moramo biti na to, kdo jih lahko spreminja. Tu pa se začne varnost v pravem pomenu.

3. Selekcija med podatki. Sigurno se vam velikokrat zgodi, da imte le malo časa in morate v gmoti podatkov poiskati tiste temeljne informacije, poleg tega pa morda sploh še niste našli tistega kar iščete. Tu nastopi element pametnega križanja podatkov in informacij.

4. Vizualizacija. Če podatke predstavimo v obliki vizualij (slike, grafi...) bodo naši slušatelji ali bralci bolj zadovoljni, kot če berejo suhoparne številke in gmote stavkov.

5. Nakupovanje 2.0.Nakupovanje na spletu ni zanimivo, preveč dolgočasno, neintenzivno. Spletne trgovine bi morale biti veliko bolj podobne nakupov v realnosti.

6. Odprti standardi. Skrivanje in zapiranje informacij pred drugimi ne vodi nikamor.

7. Vzpon "strojev". Preveč pogosto pričakujemo od naših računalnikov preveč, že drži, da je računalnik stroj, samo vseeno ga upravlja človek.

8. Avtomatizacija. Zakaj bi porabljali čas za stvari, ki jih morate početi sleherni dan, vam vzamejo čas, če lahko za to poiščete orodje, ki bo zadevo opravilo za vas, pa še na času boste pridobili.

9. Prenasičenost informacij. Informacije izgubljajo na svoji vrednosti zaradi prevelike gmote vseh podatkov. Pogosto nam iskalniki ne olajšajo zadeve, morda je težava v nas, da ne znamo na pravi način poiskati informacij, ki jih potrebujemo.

10. Preprostost. Večina stvari na internetu je prezahtevna za običajnega uporabnika spleta.

Vir: Večer, 18.9.2008.

Vir Večer
Datum 26.09.2008
Print