Naslov Kakšno je močno geslo?

Močnejša gesla so varnejša, težko jih je ugotoviti, kar pomeni, da je težje pridobiti dostop do zaupnih podatkov, pišejo Finance.

Za oblikovanje močnega gesla je dobro upoštevati nekaj nasvetov strokovnjakov, ki priporočajo, naj geslo sestavlja čim več znakov. Dodajanje številk in znakov ugotavljanje gesla še dodatno oteži, priporočljiva je tudi uporaba malih in velikih črk. Zares dobro geslo naj bi vsebovalo od 12 do 14 znakov. Za gesla, ki niso preveč varna, je še posebej pomembno, da se jih redno spreminja, kar je še posebej pomembno za podjetja. Geslo si je potrebno zapomniti, saj naj ga ne bi zapisovali in celo nosili okoli s seboj. Kljub vsemu je bolje na varnem mestu shraniti geslo, kot za vse dostope uporabljati eno geslo. Skovati dobro geslo ni težko, težje si ga je zapomniti. Strokovnjaki priporočajo, da si izberemo daljši stavek, izločimo prve črke in tako oblikujemo novo geslo, vstavimo črke, ter uporabimo velike in male črke.

Za zaščito pomembnejših podatkov je dobro uporabiti identifikacijske naprave, trenutno so zelo aktualne naprave za dvojno identifikacijo, za najvišjo raven zaščite pa skrbijo biometrični postopki identifikacije, ki jih zelo težko obidemo.

Vir: Ruter, Aleš. k3bX8jOPRst#pale2! - to je trdno geslo. Finance, 25.9.20008

Datum 02.10.2008
Print