Naslov Računalniški svet - Second Life

Dnevnikov Objektiv je objavil pogovor z ustvarjalci razvoja Second Life na našem območju v podjetju FM Virtual, ki pravijo, da je za uspeh v Second Lifeu treba resno delati.

Zgoraj omenjeni virtualni svet je mešanica virtualne resničnosti, realne resničnosti in domišljije. Vendar pa ima Linden Lab, ki je leta 2003 odprlo Second Life, pod nadzorom natančen pregled regulacije poteka trgovanja tako z virtualnimi nepremičninami kot s storitvami. Podjetja in posamezniki v  virtualnem svetu trgujejo z virtualnimi dobrinami, predvsem z modnimi oblačili, nepremičninami, svetovalnicami, masažnimi saloni, izobraževanji, plesnimi klubi, koncerti in celo z virtualnimi spolnimi uslugami, najdejo pa se tudi mafijske združbe.

Po podatkih Linden Laba se vsakih 24 ur skozi Second Life pretoči skoraj 2 milijona ameriških dolarjev, kar bi v lindenških dolarjih (uradna valuta Second Lifea) pomenilo razmerje 267 proti 1.

Podjetje FM Virtual v Second Lifeu sodeluje z drugimi slovenskimi podjetji, ki so prisotni tam, kot je recimo Simobil, ki ima v virtualnem svetu postavljena dva lastna otoka. Na teh dveh posestih omenjeno podjetje predstavlja lastno blagovno znamko. Prisotna je tudi Slovenska turistična organizacija, kjer so mnenja, da se je Slovenija v Second Life s sloganom i feel Slovenia teleportirala predvsem v prihodnost.

V tem svetu, ki naj bi ponujal neomejene priložnosti, ljudje načeloma iščejo druženje in igro, vendar so tudi druge interesantne niše, ravno zato se število hkratnih uporabnikov tega virtualnega sveta tako strmo povečuje: v drugem četrtletju leta 2006 je imel Second Life 8,000 ušporabnikov, v drugem četrletju leta 2007 50,000, v četrtletju 2008 pa 68,000.

Vendar pa se je potrebno vprašati ali so se vse ali se morda še bodo te velike investicije v virtualne svetove povrnile.

Intervju z dr. Petričem, poznavalcem spletnih skupnosti.

Vir: Gedrih, Maša in Kramberger Škerl, Uroš. Greva drugam? Greva drugam. Dnevnikov objektiv, 20.9.2008.

Datum 04.10.2008
Print