Naslov Pot ponudnika interneta AMIS

Podjetje Amis je najstarejši internetni ponudnik v Sloveniji. Ustanovljen je bil leta 1995, kar je leto prej kot Telekomov Siol. Leta 2000 je bil ustanovljen še Tuš Telekom, leta 2004 pa še T-2.

Podjetje je od svoje ustanovitve dalje dosegalo visoko rast prihodkov in števila uporabnikov, v zadnjih letih pa se za zanj obetajo nekoliko slabši časi. AMIS se namreč sooča z izgubo, ki bo letos dosegla okoli 10 milijonov evrov. V vseh dvanajstih letih obstoja se je podjetje soočalo s težavami pri konkuriranju Siolu, ki je imel močje zaledje v svojem lastniku - Telekomu Slovenije. Tako je omenjeno podjetje Siolu že pred desetimi leti omogočalo uporabo cenejše telefonske številke za povezavo do spleta, kar je ostale ponudnike interneta potisnilo v neenakopraven položaj.

Podobna praksa se je nadaljevala tudi v naslednjih letih. Leta 2005 je AMIS pričel ponujati širokopasovni internetni dostop. Tu se je znašel v neenakovrednem položaju, saj je podjetje Telekom AMISu zaračunavalo višje zneske za uporabo omrežja kot Siolu. AMIS namreč nikoli ni gradil svojega omrežja, pač pa je najel Telekomovo. Posledica neenakopravne obravnave so bile številne tožbe. Leta 2005 je pri eni izmed njih prišlo do poravnave v višini 1,4 milijone evrov. AMIS je medtem večkrat zamenjal lastnika, praksa tožb pa se je nadaljevala.

V letu 2008 je tako podjetje vložilo še dve tožbi proti Telekomu zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. V zadnji zahtevajo odškodnino v znesku preko 56 milijonov evrov. 

Skupaj je AMIS v trinajstih letih obstoja pridobil 50.000 uporabnikov, kar je toliko kot jih je ponudnik T-2 pridobil v manj kot treh letih. Razlog za uspešno delovanje T-2 se skriva predvsem v večjem finančnem vložku. V nekaj letih delovanja T-2 je bilo namreč vloženi več kot dvakrat več sredstev kot v AMIS. Finančni vložki omogočajo gradnjo lastnega omrežja, kar poimeni, da bo T-2 sčasoma postal neodvisen od Telekomovega omrežja. Kaže, da lahko AMIS rešijo le še morebitne dobljene tožbe proti Telekomu.    

Vir: Šmid, Matej. Dosje AMIS - vzpon in padec. Monitor, oktober 2008.

Datum 09.10.2008
Print