Naslov Agregati za zbiranje spletnih vsebin

S povečevanjem vsebin na spletu je postalo redno spremljanje blogov precej težje izvedljivo kot je bilo nekoč. Na pomoč so nam prišli različni zbiralniki virov kot so agregati in RSS.

Agregati vsebin omogočajo zbiranje informacij iz več različnih virov na enem mestu. Tako nam v primeru, da spremljamo več različnih blogov le teh ni potrebno nenehno pregledovati za novimi vsebinami, pač pa smo lahko o njihovih novih vsebinah obveščeni na enem samem mestu.

Agregati pa niso uporabni samo za bloge pač pa tudi za pregledovanje novic. Največji agregat in obenem tudi oče vseh agregatov na svetu je Digg. Okoli njega se zbira več milijonska masa ljudi, ki vsebine išče in objavlja, hkrati pa tudi ocenjuje. Sledi mu Reddit, ki je nekoliko manjši. Njuna skupna lastnost je, da omogočata pregledovanje po različnih kategorijah vsebin. Tako lahko pregledujemo samo tehnološke novice, športne novice in podobno.

Agregate poznamo tudi v Sloveniji. Najbrž največji novičarski agregat ponuja najdi.si, ki zbira novice z 32 različnih slovenskih strani. Kar se tiče blogov sta najpomembnejša Slovenski blogi in Blogorola. Prvi ima v zbirki vpisanih preko 1500 blogov. Eden izmed blogovskih agregatov je tudi Drugi svet

Problem agregatov je predvsem v veliki količini vsebin, ki so slabo filtrirane. Strokovnjaki menijo, da je prihodnost agregatov v preoblikovanju le teh v filtrate. Ti namenijo več pozornosti filtriranju vsebin in boljši uporabniški izkušnji.

Vir: Savič, Domen. Doba peskovnikov je tu! Monitor, avgust 2008.

Datum 13.10.2008
Print