Naslov Google Chrome: nov spletni brskalnik

Google je 7. septembra praznoval desetletnico, v tem kratkem času pa je podjetje postalo bolj prepoznavno od Coca-Cole, po vrednosti pa je prehitel tudi General Electric in Microsoft, piše Mladina.

Google je najbolj poznan po svojem prvem izdelku, spletnem iskalniku, Google pa ponuja še Picaso, SketchUp, Google Earth, Google Desktop, itd. Aplikacije so preproste in uporabne ter predvsem brezplačne. Nekaj dni pred desetletnico so predstavili tudi spletni brskalnik, vendar pa so imeli nekaj smole. Predstavitvena slikanica je dva dni pred uradno predstavitvijo prišla v javnost, hkrati pa je Google v pogoje uporabe zapisal, da vse avtorske pravice za vsebine, ustvarjene in objavljene z brskalnikom Chrome, preidejo na Google. V javnosti je završalo, zato je Google sporni stavek hitro umaknil. Chrome je na voljo v 43-ih jezikovnih različicah, tudi slovenski. Pred zagonom nam ponuja možnost, da iz ostalih brskalnikov uvozimo podatke o uporabniških imenih in geslih. Chrome omogoča praktično vse, kar omogočajo drugi. Množice bo verjetno navdušila minimalistična zasnova, saj je gumbov nekaj manj, kot pri ostalih brskalnikih. Še ena od odlik je hitrost. Chrome je hitrejši od Firefoxa in Explorerja, hitro se odpirajo tudi PDF dokumenti. Opozarja na nevarnost phishinga in malwara, sveže informacije o teh straneh pa nalaga z dveh črnih list. Pomanjkljivosti seveda obstajajo. Kmalu po izidu so v javnost prišle pripombe o zaščiti in varnosti, tu in tam se brskalnik sesede, RSS novice delujejo pomanjkljivo, morda bodo nekateri uporabniki pogrešali tudi spodnjo vrstico, ki prikazuje status nalaganja in nekatere druge podatke.

Za zdaj je Chrome še beta, zato je potrebno ne nepopolnosti gledati milostno. Zagotovo se bo v prihodnosti pojavilo ogromno število dodatkov, ki bodo posamezniku omogočili sestavo skoraj popolnega brskalnika, na daljši rok pa se bodo zagotovo premešali tudi tržni deleži. V dveh tednih obstoja je Chrome zabeležil že skoraj 1 % tržni delež. Leto 2008 bo očitno leto brskalnikov. Dobili smo Firefox 3, preizkusni IE 8 ter preizkusni Safari 4.0. Konkurenca se je ob izidu novega brskalnika oglasila in povedala, da se novinca ne boji. Počakajmo na prihodnost in razvoj dogodkov.

Vir: Hriberšek, Dare. Chrome: domišljen, hiter, a še ne zloščen. Mladina, september 2008

Datum 14.10.2008
Print