Naslov Velika podjetja s svojimi stranmi konkurirajo spletnim omrežjem

Kdo potrebuje spletna socialna omrežja? Spletni velikani, kot sta Viacom in eBay, dodajajo na svoje spletne strani aplikacije, ki so podobne socialnim omrežjem, piše Business Week. Sedaj lahko ustvarjajo vezi s prijatelji in družino kar na straneh, ki jih uporabljajo vsakodnevno.

Tekmecev klasičnim socialnim omrežjem, kot sta Facebook in MySpace, je vedno več. Integracija orodij, ki so značilna za spletna socialna omrežja, ni povsem nova stvar. V zadnjem letu pa je veliko število spletnih strani vključilo koncept MySpaca, kar pomeni ustvarjanje profilov, socializiranje in spoznavanje novih ljudi. Ideja je prerasla koncept splet 2.0, saj se sedaj govori kar o socialnem spletu. Vsaka spletna stran, ki nekaj velja, naj bi vsebovala interakcijo med uporabniki in možnost objavljanja različnih vsebin. Poleg težnje po “socialnosti” obstaja tudi tekma za pozornost uporabnikov. Na svetu je več kot 135 milijonov spletnih strani, število pa se mesečno poveča za 5 %. Težka naloga je pridobiti pozornost uporabnikov, še težja pa to pozornost tudi ohraniti. Spletni socialni omrežji MySpace in Facebook sta za oglaševalci najbolj dragoceni. Uporabniki mesečno na teh straneh preživijo več kot 3 ure, spoznavajo nove prijatelje, spreminjajo profile ter svoje prijatelje obveščajo celo o svojem počutju. Nekateri predvidevajo, da bo v prihodnosti na spletu več milijonov omrežij v vseh možnih jezikih ter prilagojenih za različne skupnosti. eBay razvija sekcijo svoje strani, ki ji pravi “Neighbourhoods”, ki funkcionira kot spletno socialno omrežje, temelječe na nakupovanju. Uporabniki, ki nakupujejo podobne stvari, se bodo med seboj tako lažje povezali.

Kdaj pa se bodo uporabniki naveličali vseh omrežij? Preveč omrežij lahko uporabnike utrudi, saj omrežja in vzdrževanje stikov zahteva svoj čas in voljo.

Vir: Holahan, Catherine. Scaling the Social Web. Business Week, 24.9.2008

Datum 14.10.2008
Print