Naslov Glasbena industrija se je začela zanašati na mobilnike

Glasbena industrija je pred kratkim z največjim proizvajalcem mobilnih telefonov sklenila dogovor, ki bo kupcem nekaterih modelov mobilnih telefonov ponujal enoletno brezplačno črpanje digitalne glasbe, piše Mladina.

Najprej se je izdelek začel prodajati v Veliki Britaniji. Glasbena industrija se nenehno trudi, da bi obrnila trende, zadnje leto, ko je zabeležila rast, je bilo namreč leto 1999. Leta 1999 so pojavili prvi nelegalni ponudniki spletne glasbe, med katerimi je bil najbolj znan Napster, ki je dve leti po nastanku postal legalen portal za prenos glasbe, nato pa se je z iPodom pojavil Apple, ki uspehe žanje še danes. Obseg digitalne prodaje v zadnjih letih letih raste, vendar pa še vedno ne uspe nadoknaditi izgube zaradi upada prodaje zgoščenk. V prvi polovici leta 2008 je bilo prodanih za 2 milijardi $ digitalne glasbe. Leta 2003 je bilo na spletu okoli 50 zakonitih ponudnikov digitalne glasbe, leta 2007 jih je bilo že več kot 400, vendar pa se je delež prodanih zgoščenk v letu 2007 v primerjavi z letom 2006 zmanjšal za 19 %. Glasbena industrija je že na več načinov poizkusila  povečati prodajo, kar ni ravno najlažje, glede na to, da je današnja mladina prepričana, da je glasba brezplačna, vendar očitno še ni našla pravega. Z nakupom Nokiinega mobilnika, ki naj bi stal okoli 165 evrov, bo uporabnik na telefon in na osebni računalnik lahko brezplačno nalagal glasbo, glasbena industrija pa bo pri prodaji mobilnika pobrala določen delež.

Vprašanje je, kaj se bo zgodilo, ko uporabniki po enem letu ne bodo mogli več nalagati glasbe. Pri Nokii se nadejajo, da se bodo uporabniki odločili za nakup novega aparata. Zamisli želijo slediti tudi pri podjetju Sony Ericsson.

Vir: Vodopivec, Luka. Bodo mobilniki novi up glasbene industrije? Mladina, 27.10.2008

Datum 03.11.2008
Print