Naslov Elektronska knjiga proti klasični

Že nekaj let se napoveduje zaton tiskane knjige na račun razširitve digitalnih knjig. Kljub temu, pa se to do sedaj še ni zgodilo.

Razlogov je več. Od navajenosti na branje klasičnih knjig, do nekoliko neudobnega branja na računalniških ekranih. Tudi bralniki imajo svoje slabosti. Kljub temu pa avtor članka glavni razlog pripisuje temu, da na področju e-knjig ni izdelanega ustreznega poslovnega oziroma prodajnega modela. Če bi bil ta ustrezno zastavljen, bi založnikom in knjigarnam omogočal podoben ali še večji zaslužek kot s tiskanimi knjigami.

Eden izmed razlogov za slabo uveljavljenost elektronskih knjig je tudi padanje stroškov naklade, ki jih je omogočil digitalni tisk. To je privedlo tudi do možnosti manjših začetnih naklad. Tako je bilo včasih potrebno za doseganje ekonomičnosti natisniti minimalno 1500 knjig, danes pa je mogoče natisniti tudi eno samo. Tega se poslužujejo spletne prodajalne knjig kot je Amazon, kar jim omogoča prodajo raznovrstnih naslovov knjig. Knjiga namreč nastane šele ob naročilu, tiskarna pa jo nato pošlje direktno do naročnika. 

Slovenija je na področju prodaje e-knjig v precejšnjem zaostanku, avtor članka ocenjuje, da ta znaša okoli 10 let. Ta se bo začel kazati predvsem takrat, ko se bo v razvitejšem svetu razvil poslovni model, ki bo omogočal učinkovito prodajo elektronskih knjig, Slovenija pa bo na tem področju šele na začetku poti.

Vir: Kovač, Miha. Elektronska knjiga je papirnati tiger. Delo, Sobotna priloga, 1. 12. 2007.

Vir Delo
Datum 04.11.2008
Print