Naslov Zasvojenost z igrami na srečo je velik problem

Zasvojenost z igrami na srečo je v Sloveniji velik problem. Glavni razlog za to je v veliki koncentraciji igralnic. Začne se z radovednostjo in eksperimentiranjem. Z majhnimi zneski, ki se postopoma zvišujejo. V nekaterih primerih so posledice katastrofalne, privedejo lahko do bankrota posameznika, ki je posledica zadolževanja.

Posledice zasvojenosti se začnejo kazati že pred samim finačnim zlomom. Opazimo jih v obliki kroničnih depresij, samomorov in odklonilnega vedenja. Omenjeno se nato (razen v primeru samomora) ponavadi stopnjuje v zadolževanje, ki mu sledi dokončni finančni zlom. Za zasvojenost z igrami na srečo so najbolj dovzetne osebnostno nezrele in čustveno negotove osebe, ki se sicer normalno prebijajo skozi življenje. Dogajanja v zanje na novo odkritem čarobnem svetu igralništva jih omamijo do take mere, da čedalje bolj izgubljajo stik z realnim svetom. Igralništvo z mamljivimi zneski v primeru zmage ponuja srečo na dosegu roke, ki pa je, realno gledano, zelo zelo daleč.

Za zasvojenost obstaja tudi logična medicinska oziroma zdravstvena razlaga. Vanjo sta vključena dopamin in serotonin, ki igralca popeljeta v evforično stanje. Omilita njegove čute ter ga tako naredita še bolj zagretega za igranje. Zdravljenje je težko in dolgotrajno tudi zaradi psihičnih posledic, ki se jih zasvojenec ne znebi zlepa.

Vir: Bošnjak, Dragica. Zasvojenost z igrami na srečo ni mačji kašelj in lahko vodi v težave. Delo FT, 3.11.2008.

Vir Delo
Datum 10.11.2008
Print