Naslov Bralniki novic za mobilne telefone

Poleg bralnikov RSS za uporabo na osebnih računalnikih, jih je čedalje več namenjenih tudi uporabi na mobilnih telefonih.

Njihovo delovanje je zelo podobno delovanju klasičnih RSS bralnikov. Izbire je kar nekaj, predstavljamo vam nekaj najbolj zanimivih. Prvi v vrsti je Opera Mini. Gre za spletni brskalnik, ki ima vgrajen RSS bralnik, podobno kot v različici za osebne računalnike. Na voljo je za skoraj vse mobilne telefone, kar je postavlja na prvo mesto na tem področju. Zanimiva lastnost je sinhronizacija priljubljenih povezav in povezav RSS z njihovim spletnim mestom. To pomeni, da boste lahko ob menjavi mobilnega telefona svoje  priljubljene strani preprosto naložili na novo napravo. 

Naslednji je Viigo. Tudi v tem primeru gre za spletni brskalnik in RSS bralnik v enem. Na voljo je za operacijska sistema Blackberry OS in Windows Mobile. Njegov grafični vmesnik je eden izmed najbolj všečno narejenih, poleg tega pa nas razveseli tudi z mnogo uporabnimi funkcijami. Za pokušino, med drugim lahko s tem brskanikom enostavno pošiljamo celotne članke prek elektronske pošte.

FreeRange FreeReader je podjetje, ki ponuja dva bralnika oziroma bolje rečeno dve različici le tega. WebReader je plačljiv, FreeReader pa je brezplačen. Gre za praktično ista programa, ki se razlikujeta v nekaterih omejitvah. Brezplačna verzija je omejena s številom virov, ki jih lahko hkrati spremljamo (čeprav se to na testu ni pokazalo) ima pa tudi nekaj drugih omejitev. Programa lahko uporabljamo v vseh operacijskih sistemih za mobilne telefone, razen Applovem. Pregled vsebine članka je pregleden, nekoliko je moteče prenašanje nekaterih nepotrebnih povezav in drugih delov vsebine strani, ki nas v tem primeru ne zanimajo.

NewsGator Go! je eden izmed najbolj uporabnih bralnikov. Uporabljamo ga lahko tako na namiznih kot mobilnih operacijskih sistemih. Tudi ta bralnik omogoča spletno sinhronizacijo, kar je pohvalno. Grafični vmesnih je privlačen, vsebine se razvrstijo v drevesno strukturo, kar jih naredi pregledne. 

Poglejmo si še Nokia RSS Reader. Kot pove že samo ime, gre za bralnik, ki ga je ustvaril proizvajalec mobilnih telefonov Nokia. Vgrajen je v privzetem spletnem brskalniku operacijskega sistema Symbian S60. Gre za najbolj preprost program na testu. Omogoča samo vklop in izklop samodejnega prenosa. Moteče je dejstvo, da nima iskalnika RSS virov, kar pomeni, da moramo spletni naslov ročno vnesti, kar je včasih precej težavno. Prikaz je nekoliko okoren, opazno je prekrivanje določenih elementov strani (ura, datum...) s strani teksta. Glede na to, da je predhodno nameščen in deluje hitro, se ga priporoča manj zahtevnim uporabnikom.

Vir: Matičič, Damjan. Mobilno branje novic. Monitor, september 2008.

Datum 11.11.2008
Print