Naslov Spletna podjetja za svobodnejši internet

Spletni giganti Google, Yahoo in Microsoft so predstavili smernice, s pomočjo katerih naj bi ščitili spletne svoboščine pred zahtevami vlad, piše Delo.

Globalna omrežna pobuda (Global Network Initiative) tehnološka podjetja zavezuje k zaščiti svobode izražanja in pravic do zasebnosti njihovih uporabnikov. Spletna podjetja so pobudo oblikovala 18 mesecev, pri oblikovanju pa so sodelovali tudi akademiki, različne organizacije za varstvo človekovih pravic ter vlagatelji. Pobuda od podjetij zahteva, da čim bolj omejijo obseg zahtev vlad, ki pomenijo kršenje svobode govora in ostalih človekovih pravic, sodelovanje pa naj bi omejili na najmanjši možni obseg. Podjetja, ki bodo pobudo sprejela, se bodo zavezala k razkrivanju potiskov vlad v smeri kršenja spletne zasebnosti ali dostopa do informacij. Obseg napadov na spletno svobodo in zasebnost narašča, zato pobuda deluje kot zavezništvo tehnoloških podjetij.

Nekatere organizacije, med njimi tudi Novinarji brez meja, ocenjujejo, da je pobuda sicer prvi korak, vendar premalo konkreten, da bi zaščitil svoboščine v represivnih državah. V vsebini pobude lahko najdemo tudi predlog za oblikovanje nadzorne organizacije, ki bi prakse podjetij redno pregledovala, določiti pa je potrebno tudi višino kazni.

Vir: Delo, 1.11.2008

Vir Delo
Datum 14.11.2008
Print