Naslov Značilnosti uporabnikov IM sporočil

Microsoft je napravil analizo značilnosti uporabnikov njihovega programa za izmenjavo instantnih sporočil (IM) Messengerja. Vključenih je 30 milijard pogovorov med več kot 240 milijoni ljudi po vsem svetu.

Gre torej za analizo zelo obseže podatkovne baze, ki ponuja zelo zanimive rezultate. Spodnji graf prikazuje starostno piramido uporabnikov spleta. Največji delež uporabnikov ima 15 do 24 let. Prikazana je tudi razporeditev po spolu, ki kaže na to, da so moški v veliki meri večji uporabniki Microsoft Messengerja

 

 

Naslednj graf prikazuje med katerimi državami sveta so potekali pogovori. Vidimo, da je skupni imenovalec držav v veliko primerih jezik ali geografska bližina (sosednje države). V nekaterih primerih gre tudi za zgodovinske povezave. Močnejša kot je črta povezave, bolj intenziven je tok komunikacije. 

 

 

 

Zanimiv je tudi pogled na vpliv starosti na število pogovorov. Spodnji graf jasno prikazuje, da se z naraščanjem starostne razlike naglo zmanjšuje tudi število pogovorov. Največ pogovorov je bilo zabeleženih med osebami, ki so približno enake starosti.

 

 

Vir: Leskovec, Jure. Horvitz, Eric. Planetary-Scale Views on a Large Instant-Messaging Network (pdf).

Datum 26.11.2008
Print