Naslov Digitalna izključenost v Veliki Britaniji

Center OxIS je predstavil rezultate raziskave o socialni in digitalni izključenosti. V poročilu je predstavljen status digitalnega razkoraka, definicije digitalne izključenosti, priporočila za politko ukrepanja na lokalni ter nacionalni ravni, itd.

V Veliki Britaniji je bilo leta 2007 12 milijonov uporabnikov širokopasovnega interneta, polovica uporabnikov je internet uporabljala vsakodnevno. Uporabnikov mobilne telefonije je bilo 66 milijonov, leta 2005 pa je bilo poslanih 35 milijard SMS sporočil. Aprila 2006 je bilo v Veliki Britaniji 5 milijonov obiskovalcev portala MySpace, spletna omrežja pa je uporabljala več kot polovica mladih, starih od 16 do 24 let. V prvi četrtini leta 2006 je bilo legalno prenešenih 11,5 milijonov glasbenih datotek. Nekateri pa so bili še vedno izključeni, tako 11 % Britancev ni imelo mobilnega telefona, 33 % gospodinjstev nima računalnika, 39 % odraslih Britancev ne uporablja interneta, 50 % gospodinjstev nima širokopasovnega dostopa do interneta. Raziskovalci ugotavljajo, da se uporaba manjša z višjo starostjo, da se uporaba veča skladno s premoženjem: višje kot je premoženje, večja je uporaba, itd. Med razlogi za neuporabo lahko najdemo pomanjkanje znanja, ustrezne opreme, motivacije, pogosto pa neuporabniki trpijo za določenimi vrstami socialne izključenosti ali pa živijo v ruralnih oziroma depriviranih območjih.

Socialna izključenost je ena od ovir, ki onemogoča zmanjšanje oziroma izničenje digitalnega razkoraka, za večjo digitalno vključenost in tako zmanjšanje razlik pa morajo sodelovati vladne organizacije, vlada ter trg s svojimi subjekti.

Poročilo >> (pdf, 176 KB, en)

Vir: OxIS, 4.10.2007

Vir OxIS
Datum 04.02.2009
Print