Naslov Stanje telekomunikacijskih regulatorjev v Evropi

Potrošniki imajo veliko koristi od telekomunikacijskih storitev v tistih držav, kjer imajo nacionalni operaterji močno regulatorno avtoriteto, ugotavlja ECTA.

Učinkovitost regulacij sicer precej variira po Evropi, dejanja regulatornih organov pa imajo precej velik vpliv na razširjenost širokopasovnega dostopa. Najbolj učinkovita pravila na področju telekomunikacij imajo v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, najslabše razmere na trgu pa imajo Poljaki in Čehi. Slovenija se je prav tako znašla bolj na dnu razpredelnice, poleg prej omenjenih držav je prehitela še Grčijo in Turčijo. Nekonsistentna dosegljivost širokopasovnega dostopa visokih hitrosti prav tako predstavlja težavo, saj se posledično izkaže, da je povezovanje med podjetji in organizacijami na mednarodni ravni zaradi tega oteženo. ECTA opozarja, da morajo politiki olajšati situacijo in stimulirati podjetja ter posameznike ter spodbujati inovacije in investicije.

Da razmere v Evropi res močno variirajo pove že podatek, da se v Veliki Britaniji za prenos telefonske številke čaka 1 dan, na Poljskem pa kar 45 dni.

Poročilo >> (pdf, 34 KB, en)

Vir: ECTA, 27.1.2009

Vir ECTA
Datum 16.02.2009
Print