Naslov E-vključenost starostnikov je lahko gospodarska priložnost

Izpolnjevanje potreb starostnikov s pomočjo digitalnih tehnologij bi lahko pomenilo znatno rast na področju ekonomije znanja Evropske Unije, piše Citizens Online.

IKT starejšim posameznikom omogočajo daljšo dobo aktivnosti in produktivnosti, vendar večina starostnikov ne uživa njihovih ugodnosti. Med starostniki najdemo le 10 % uporabnikov spleta, kar je znatno manj od povprečja EU25, ki znaša 47 %.

Ovire pri vkjučevanju v informacijsko družbo v primeru 21 % posameznikov nad 50. letom starosti predstavljajo problemi, kot so okvare vida in sluha. Po drugi strani pa je za mnoge resna ovira že razumevanje, kakšne prednosti nudujo IKT ter kje poiskati pomoč pri rabi le-teh.

Na območju Unije potekajo dejavnosti za odpravljanje tovrstnih ovir, prizadevanja za e-vključenost pa so poleg tega prinesla inovacije na področjih, kot sta oskbrba na domu in svetovanje. Napovedi kažejo, da bi Nemčija letno privarčevala 1,5 milijarde evrov, če bi bili posamezniki zavoljo nadzora zdravstvenega stanja na daljavo prej odpuščeni iz bolnišnic.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Citizensonline.org.uk, avgust 2009

Vir slike: Huntingdonshire District Council

Datum 01.09.2009
Print