Naslov Neželena elektronska pošta onesnažuje okolje

Če smo včasih neželeno e-pošto imeli le za nadlogo, danes temu ni več tako, saj ovira naša prizadevanja za varovanje okolja, piše McAfee. Letno se zaradi pošiljanja, obdelave in filtriranja neželene pošte potroši 33 teravatnih ur električne energije, kar je primerljivo z energijo, ki jo v tem obdobju v ZDA porabi 2,4 milijona gospodinjstev.

Vsako neželeno sporočilo proizvede 0,3 grama ogljikovega dioksida, podobno kot če bi z avtomobilom prevozili 1 meter. Da bi proizvedli enako količino izpusta toplogrednih plinov, kot le-teh letno povzroči neželena pošta, bi moralo 3,1 milijona osebnih avtomobilov potrošiti 2 milijardi ameriških galon goriva, to je skoraj 7,6 milijarde litrov.

Filtriranje elektronske pošte ima velik vpliv na prihranek električne energije, še bolj učinkovito pa je, če se z neželenimi vsebinami spopademo že v izhodiščni točki. Konec leta 2008 je bil ukinjen McSolo, eden od glavnih virov neželenih vsebin. Preden so pošiljatelji našli druge načine razpošiljanja teh vsebin, je bilo prihranjeno toliko energije, kot da bi s cest odstranili 2,2 milijona avtomobilov.

Ker je dokumentiranih vse več negativnih učinkov neželene pošte, se tako vladne kot zasebne organizacije zavzemajo za omejitev tega problema. Sem spadajo denimo predlogi za uvedbo sistemov, ki bi zahtevali dokaz pristnosti pošiljatelja, uvedli plačljive storitve pošiljanja e-pošte, ipd.

Po ocenah je bilo v letu 2008 po svetu razposlanih približno 62 bilijonov neželenih sporočil, ki naj bi predstavljala 80 % vseh sporočil e-pošte. Zmanjšanje količine neželene pošte bi pripomoglo k prihranku energije in manjšemu onesnaževanju okolja, tako posameznikom kot organizacijam pa bi to prihranilo čas in denar.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Mcafee.com, 15.4.2009

Vir slike: Brandeis University

Vir McAfee
Datum 12.11.2009
Print