Naslov 61 % Britancev meni, da o internetu vedo manj od svojih otrok

V Veliki Britaniji se je uporaba interneta v domačem okolju povečala pri otrocih vseh starostnih skupin, dve petini otrok od 5 do 15 let pa internet uporabljata brez nadzora staršev, v študiji ugotavlja britanski telekomunikacijski regulator Ofcom.

75 % otrok 5-15 let doma uporablja internet

V domačem okolju internet uporablja 63 % otrok, starih 5-7 let. V starostni skupini 8-11 let je ta delež 76 %, v segmentu 12-15 let pa 83 %. Mobilni telefon si lasti 9 % otrok od 5 do 7 let, 50 % otrok od 8 do 11 let in 88 % najstnikov od 12 do 15 let.

Otroci do interneta najpogosteje dostopajo prek računalnika, uveljavljajo pa se že drugi načini dostopa, ki sicer dopolnjujejo dostop s pomočjo računalnika in ga ne nadomeščajo (npr. mobilni telefon).

Da njihov otrok do interneta dostopa s pomočjo igralne konzole, je povedalo 14 % staršev z otroki od 5 do 15 let, 12 % pa jih je posredovalo informacijo, da njihov otrok v za internetni dostop uporablja mobilni telefon.

Starši se zanašajo na šolski sistem in menijo, da o internetu vedo manj od svojih otrok

Velika večina staršev (85 %) svojim otrokom zaupa, da bodo internet uporabljali varno. Skoraj 80 % jih je prepričanih, da se je njihov otrok potrebnih veščin za varno rabo interneta naučil v šoli. Skoraj dve tretjini (61 %) pa jih meni, da ima njihov otrok o rabi interneta več znanja od njih.

Programsko opremo za starševski nadzor spletnih vsebin uporablja 43 % staršev otrok v starosti 5-15 let, kar je 6 odstotnih točk manj kot leta 2008. Razlogi za to so različni; starejšim otrokom starši bolj zaupajo, nekateri starši menijo, da so mlajši otroki premladi, da bi bil tak nadzor potreben, spet drugi (14 %) pa za takšno programsko opremo bodisi niso slišali bodisi je ne znajo uporabljati.

Družabna omrežja obiskujejo že 5-letniki

Četrtina britanskih otrok v starosti 8-12 let z internetnim dostopom v domačem okolju ima svoj profil na družabnem omrežju Facebook, Bebo ali Myspace. Večina (83 %) otrok opazovane starostne skupine ima svoj profil nastavljen tako, da ga lahko vidijo le njihovi prijatelji.

Vsak šesti starš (17 %) ni seznanjen s tem, da njihov otrok uporablja družabna omrežja. Med starši, ki so seznanjeni s tem, pa je 93 % tistih, ki preverjajo, kaj njihov otrok počne na teh omrežjih.

Podatki raziskave kažejo, da je oktobra 2009 družabna omrežja obiskalo kar 37 % uporabnikov interneta, ki so stari 5-7 let, vendar pa pri tem ni nujno, da so imeli tudi svoj uporabniški profil.

Otroci in mladostniki težje prepoznajo neresnične informacije na spletu

Med otroki od 8 do 11 let, ki uporabljajo družabna omrežja, je 38 % tistih, ki menijo, da so informacije na teh omrežjih povsem ali večinoma resnične. V starostni skupini 12-15 let ta delež znaša 40 %. Med najstniki od 12 do 15 let, ki uporabljajo spletne iskalnike, jih 27 % verjame, da le-ti posredujejo le rezultate, ki se nanašajo na spletne strani z verodostojnimi informacijami.

Bloge in spletne strani, kot je Wikipedija, obiskuje 18 % uporabnikov interneta od 8 do 11 let in 48 % uporabnikov od 12 do 15 let. Večina (70 %) uporabnikov v starosti 8-11 let je prepričanih, da so informacije na tovrstnih spletnih mestih povsem ali večinoma resnične. Pri uporabnikih, starih od 12 do 15 let, je ta delež nekoliko manjši (48 %).

Opaziti je tudi nekaj razlik med spoloma. Dečki, ki uporabljajo internet in so stari 8-15 let, v 59 % primerov verjamejo, da so informacije na Wikipediji in blogih resnične, pri deklicah te starosti pa ta delež znaša 46 %.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Ofcom.org.uk, 26.3.2010

Vir slike: Wordpress

Vir Ofcom
Datum 12.05.2010
Print