Naslov Mobilni telefon si lasti 75 % najstnikov v ZDA

V ZDA si mobilni telefon lasti 75 % najstnikov od 12 do 17 let, kar je 30 odstotnih točk več kot leta 2004, piše Pew Internet. Pošiljanje tekstovnih sporočil s pomočjo mobilnega telefona je postal najbolj priljubljen način komuniciranja med ameriškimi najstniki, takoj za tem pa sledijo govorni klici.

V opazovanem segmentu najdemo 54 % tistih, ki tekstovna sporočila pošiljajo vsak dan, kar je 16 odstotnih točk več kot leta 2004. Med najstniki, ki uporabljajo mobilni telefon, jih 87 % tekstovna sporočila pošilja vsaj občasno. Med temi jih polovica vsak dan pošlje več kot 50 tekstovnih sporočil, kar na mesečni ravni pomeni več kot 1500 sporočil.

Komuniciranje s pomočjo tekstovnih sporočil je aktivnost, ki je bolj priljubljena med dekleti. Le-ta v povprečju na dan prejmejo ali pošljejo 80 sporočil, fantje pa 30. Najbolj aktivna so dekleta v starosti 14-17 let, ki v povprečju dnevno prejmejo ali pošljejo vsaj 100 tekstovnih sporočil, mesečno pa vsaj 3000.

Za opazovano starostno skupino najstnikov velja, da le-ti vsak dan v povprečju opravijo 5 vhodnih ali izhodnih klicev. Kljub temu, da govorni klici zaostajajo za uporabo tekstovnih sporočil, imajo še vedno zelo pomembno vlogo, še posebej, kadar najstniki komunicirajo s svojimi starši.

Starši in šole postavljajo pravila uporabe

Starši izvajajo v določeno stopnjo nadzora nad otrokovo uporabo mobilnega telefona. Med najpogostejšimi razlogi za to, da so starši otroku priskrbeli mobilni telefon, je možnost nadzora nad tem, kje se mladi uporabnik nahaja. Tovrstnega nadzora se poslužuje 48 % staršev.

Približno polovica staršev otrokom omejuje bodisi število minut, ki jih lahko porabijo za pogovore (46 %), bodisi kolikokrat na dan lahko uporabijo telefon (52 %). Vsebine otrokovega mobilnega telefona preverja 64 % staršev, 62 % le-teh pa ga je otroku v obliki kazni že zaplenilo.

Šole sicer skušajo nadzirati uporabo mobilnih telefonov, a učenci in dijaki kljub temu najdejo načine za njihovo uporabo. Skoraj četrtina anketiranih je dejala, da obiskujejo šolo, ki povsem prepoveduje uporabo mobilnih telefonov. Med temi najstniki jih je kljub temu 58 % že poslalo tekstovno sporočilo med poukom.

Mobilni telefoni so prenosne multimedijske naprave

Mobilni telefoni so v rokah najstnikov postali prave prenosne multimedijske naprave, saj njihova uporaba ni omejena zgolj na govorne klice in sporočila. Med najstniki, ki so lastniki telefonov z dodatnimi funkcijami, jih 83 % le-te uporablja za fotografiranje. Sledijo deljenje fotografij z drugimi (64 %), poslušanje glasbe (60 %), igranje iger (46 %) in deljenje videov (32 %).

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Lenhart, Amanda; Ling, Rich; Campbell, Scott; Purcell, Kristen. Teens and Mobile Phones. Pewinternet.org, 20.4.2010

Vir slike: Southport Visiter

Datum 31.05.2010
Print