Naslov Mladi vse bolj izpostavljeni spletnim nevarnostim

Ker so današnje mlade generacije odraščale z razvojem interneta, je zanje značilna visoka stopnja uporabe medmrežja, vendar to hkrati pomeni večjo izpostavljenost potencialnim spletnim nevarnostim, v raziskavi izpostavlja McAfee.

Mladi in spletne nevarnosti

Večina Američanov od 10 do 17 let je po eni strani izrazila mnenje, da znajo poskrbeti za svojo varnost na spletu, po drugi strani pa jih je približno polovica priznala, da so v preteklosti svoje osebne podatke že posredovali osebi, ki je niso poznali. Spletne aktivnosti dobre četrtine (25 %) vprašanih pa so domači računalnik nenamerno okužile z eno od oblik zlonamernega programja.

V opazovani starostni skupini je 29 % tistih, ki so že bili žrtve spletnega nadlegovanja (cyberbullying), dobra polovica (52 %) pa med vrstniki pozna nekoga, ki je bil omenjeni obliki nadlegovanja že izpostavljen. Da v primeru spletnega nadlegovanja ne bi vedeli, kam se obrniti po pomoč, je dejalo 25 % anketiranih.

Leta 2010 je 12 % najstnikov, starih od 13 do 17 let, številko svojega mobilnega telefona prek spleta posredovalo nepoznani osebi, kar je 4 odstotne točke več kot leta 2008.

Približno tretjina vprašanih svoje spletne aktivnosti pred starši skriva »pogosto« ali pa »vedno«. Najpogostejši načini za to so pomanjšano okno brskalnika ob prisotnosti staršev (29 %), brisanje zgodovine spletnega brskalnika (21 %) ter brisanje ali skrivanje tekstovnih sporočil (20 %).

Spletne navade ameriških otrok in najstnikov

Glavna dejavnika uporabe interneta sta komuniciranje in prenašanje vsebin, velik pomen pa ima tudi e-izobraževanje. Svetovni splet kot pripomoček pri učenju uporablja skoraj 80 % opazovane ciljne skupine. Razširjeno je tudi spletno igranje računalniških iger (61 %).

Med najstniki so vse bolj priljubljena tudi družabna omrežja. Na vsaj enem od slednjih ima svoj uporabniški račun 73 % Američanov, starih od 13 do 17 let, kar je 14 odstotnih točk več kot leta 2008.

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Mcafee.com, junij 2010

Vir slike: Blogspot

Vir McAfee
Datum 13.07.2010
Print