Naslov 59 % Američanov uporablja brezžični dostop

Brezžični dostop do interneta uporablja 59 % polnoletnih Američanov, kar je 8 odstotnih točk več kot lani, piše Pew Internet.

Največ (47 %) odraslih za dostop do interneta uporablja prenosni računalnik z brezžično povezavo ali kartico za mobilni dostop. Sledi uporaba interneta, elektronske pošte ali takojšnjega sporočanja prek mobilnega telefona (40 %). V obeh primerih se je opazovani delež v primerjavi z lanskim letom povečal za 8 odstotnih točk.

K večji razširjenosti dostopa prek mobilnega telefona je prispevala predvsem uporaba naprav, ki v primerjavi s predhodnimi leti ponujajo večji nabor funkcij, delež uporabnikov mobilne telefonije pa se v ZDA v preteklih letih ni bistveno spremenil.

Največ Američanov svoje mobilne telefone uporablja za fotografiranje (76 %) in pošiljanje tekstovnih sporočil (72 %). S precej manjšim deležem (38 %) na tretjem mestu sledi dostop do interneta. E-pošto uporablja 34 % lastnikov mobilnih telefonov, takojšnje sporočanje pa 30 %.

Tako kot pri običajni uporabi interneta, se tudi pri mobilnem dostopu kaže vpliv starosti. Med Američani od 18 do 29 let jih 65 % uporablja internet prek mobilnega telefona. V starostni skupini od 30 do 49 let pa se ta delež zmanjša na 43 %.

 

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Smith, Aaron. Mobile Access 2010. Pewinternet.org, 7.7.2010

Vir slike: last100.com, techdigest.tv

Datum 29.07.2010
Print