Naslov Otroci in starši v digitalni dobi

Podjetje Vodafone je opravilo intervju z Lucindo Fell, direktorico politike in komunikacij mednarodne neprofitne organizacije Childnet, ki nudi nasvete in pomoč, kako otrokom zagotoviti varno rabo interneta. Zastavili so ji nekaj najpogostejših vprašanj na temo starševstva v dobi interneta.

V kakšne namene otroci in najstniki uporabljajo internet in mobilni telefon?

Sodeč po naših izkušnjah pri sodelovanju s šolami, tako osnovnošolci kot srednješolci mobilne telefone uporabljajo za pošiljanje tekstovnih sporočil, igranje iger in nakup melodij zvonjenja. Tisti, ki imajo na mobilnem telefonu možnost dostopa do interneta, jih uporabljajo še za dostop do socialnih omrežij ter nalaganje fotografij in videov na splet.

Katere so glavne prednosti, ki jih otrokom in najstnikom nudijo nove tehnologije?

Internet in nove tehnologije otrokom in mladim tako doma kot v šoli nudijo širok nabor koristi na področju odkrivanja novih stvari, povezovanja z drugimi in ustvarjanja vsebin. Tehnologija lahko pomaga tudi učiteljem in tutorjem pri izdelavi interaktivnih in zanimivih predavanj, ki dodatno motivirajo učence.

Katera so glavna tveganja, s katerimi se mladi srečujejo v digitalnem svetu?

Vsi uporabniki, predvsem pa otroci in mladi, lahko med internetnimi aktivnostmi ogrozijo varnost sebe in drugih. Ko govorimo o nevarnostih, imamo v mislih komercialne nevarnosti, nevarnosti, povezane z vsebino, in nevarnosti, povezane s stikom. Zelo pogosto je vprašanje varnosti otrok in najstnikov možno zreducirati na vprašanje, na kakšen način se ti udejstvujejo na internetu. Spletne informacije in fotografije so dolgožive in imajo neverjeten doseg, kar je potrebno upoštevati, preden se odločimo za objavo. Vsi uporabniki morajo razmišljati o morebitnih implikacijah in posledicah objavljanja tovrstnih vsebin.

So mlajši otroci izpostavljeni kakšnim posebnim nevarnostim?

Zelo pomembno je, da se starši z mlajšimi otroki pogovarjajo o osebnih informacijah, ki jih ti razkrivajo na internetu. Starši naj otrokom pri varni rabi interneta pomagajo z uvedbo družinskih pravil, da se osebnih informacij na spletu ne deli. Pametno je postaviti tudi omejitve časa, ki ga otrok sme porabiti za uporabo interneta, in pravila glede vzpostavljanja stikov z drugimi ljudmi na internetu. Vsem uporabnikom svetujemo, naj bodo previdni, katere informacije delijo na internetu, in naj varstvu osebnih podatkov pripisujejo velik pomen. Osebni podatki pa niso omejeni le na ime in naslov. Že na podlagi fotografije je možno razbrati veliko osebnih podatkov, kot so barva las, barva oči, starost, kdo so vaši prijatelji in s čim se ukvarjate v prostem času.

Kaj pa najstniki?

Da bi najstnike spodbudili k večji varnosti, jim navadno zastavimo ključna vprašanja s področja zasebnosti. Ta vključujejo:

  • Ali uporabljaš nastavitve zasebnosti, ki jih ponujajo socialna omrežja?
  • Ali na spletu na seznam prijateljev dodajaš osebe, ki jim lahko zaupaš?
  • Ali te osebe poznaš tudi v resničnem svetu?

Najstniki se morajo poleg tega zavedati, da ni pomembno le, kaj objavljajo na internetu, pač pa tudi to, na kakšne načine in v kakšne namene bi lahko drugi uporabili te vsebine. Tu jih vprašamo:

  • Ali pred objavo fotografije ali informacije dobro premisliš, kakšne bi bile lahko možne posledice?
  • Kakšen vtis želiš dajati tistim, ki se o tebi pozanimajo na spletu? Sem spadajo izobraževalne ustanove, bodoči delodajalci itn.

Kako pomembno je, da so starši del otrokovega digitalnega sveta?

Biti na tekočem z otrokovo uporabo tehnologije je izziv za številne odrasle. Včasih je težko nadzirati, katere vsebine otroci pregledujejo in ustvarjajo, s kom se pogovarjajo, s kom si izmenjujejo sporočila in kaj prenašajo s spleta. Kljub temu je zelo pomembno, da starši razumejo tveganja in nevarnosti, ki spremljajo uporabo interneta, in da se z otroki in mladimi o tem lahko pogovorijo. Skozi takšne pogovore lahko otrokom omogočijo, da maksimalno izkoristijo prednosti interneta in ga uporabljajo na pozitiven in varen način.

 

Poročilo (pdf, en) >>

Vir: Vodafone, 2010

Vir slike: Venturebeat

Datum 10.12.2010
Print