Naslov Avtorske pravice in uporaba praznih digitalnih nosilcev zvoka in slike

Urad za intelektualno lastnino je objavil rezultate raziskave "Analiza uporabe praznih digitalnih nosilcev zvoka ali slike in digitalnih naprav", ki jo je izvedlo podjetje Mediana.

Mediana je anketirala 1037 Slovencev, starih od 15 do 60 let. Ugotovili so, da četrtina anketirancev uporablja vsaj eno napravo za reproduciranje in shranjevanje različnih del ali podatkov. Med to četrtino jih kar 90% uporablja prazne cedeje, 58% prazne devedeje, dobra polovica osebne računalnike oziroma njihove trde diske, 16% prazne spominske kartice in prav tako 16% prazne mini diske.

Na cedeje se največkrat shranjuje glasba, ki je namenjena javnosti (89%). Na devedeje se večinoma shranjujejo filmi, ki so namenjeni širši javnosti, na spominske kartice pa lastne fotografije.

Naročnik raziskave, Urad za intelektualno lastnino, bo na podlagi opravljene analize pripravil novo Uredbo o zneskih nadomestil za zasebno in drugo reproduciranje. Raziskava je v javnosti naletela na kritične odzive, češ da ne ločuje med zakonitim reproduciranjem za lastne namene in piratstvom.

Podrobnosti:

Datum 27.07.2005
Print