Naslov E-uprava v svetu se razvija; Slovenija v prvi četrtini

Raziskava stanja e-uprave v svetovnem merilu je pokazala, da 198 držav širom sveta napreduje v vzpostavljanju e-uprave, da pa je prišlo do upočasnitve razvoja. Na prvih treh mestih po razvitosti e-uprave so Tajvan, Singapur in ZDA. Najvišje uvrščena evropska država je Nemčija na 7. mestu. Slovenija se je uvrstila na 45. mesto skupaj z Bosno in Hercegovino ter Češko.

Rezultati kažejo, da ima 89 % strani e-uprave vsebuje spletne publikacije in 53 % jih ima povezave na baze podatkov. 18 % strani obiskovalcu predstavi politiko spletne strani glede zasebnosti in 10 % varnostno politiko. 14 % strani ponuja storitve pomoči za prizadete ljudi.

Najvišje uvrščene države:

  1. Tajvan
  2. Singapur
  3. ZDA
  4. Hong Kong
  5. Kitajska
  6. Kanada
  7. Nemčija
  8. Avstralija
  9. Irska
  10. Vatikan
Zelo visoko sta se uvrstili državi afriški državi Čad in Gvineja Bissau in sicer na 14 mesto skupaj z Estonijo in Finsko.

Slovenija se nahaja na 45. mestu. Zaostaja za nekaterim evropskimi državami, ki so na področju informacijske družbe bolj razvite kot npr. Nemčija, Irska, Velika Britanija, Finska, Danska idr. Od novih članic EU sta se bolje uvrstili le Estonija in Malta. Za Slovenijo pa zaostajajo Francija, Italija, Švedska, Avstrija, Španija idr.

Raziskavo so opravili na Taubman center for Public Policy na Univerzi Brown v ZDA. Skupina strokovnjakov je ocenjevala razvitost in prisotnost upravnih storitev na internetu (e-uprava) na podlagi 12 kriterijev. Junija in julija 2005 so pregledali 1.797 strani e-uprave v 198 državah.

Celotno poročilo >> (pdf, 740 KB, en)

Lestvica razvitosti e-uprave >> (pdf, 144 KB, en)

Vir: Inside Politics, 29.9.2005

Datum 29.09.2005
Print