Naslov Ena od 67 spletnih strani izkorišča luknje v Explorerju

Raziskava, ki jo je pred nedavnim objavila skupina raziskovalcev oddelka za računalniško znanost (Department of Computer Science and Engineering) univerze v Washingtonu, je ugotovila, da je 1,5 odstotkov preiskanih spletnih naslovov izkoriščalo ranljivosti v brskalniku Internet Explorer za namestitev vohunskega programja brez uporabnikovega dovoljenja.

 

To pomeni, da je ena od 67 analiziranih spletnih strani vključevala zlonamerno vsebino za izkoriščanje ranljivosti v brskalniku.

Raziskava je analizirala 18 milijonov naslovov URL naslovov v maju in oktobru 2005, kar je omogočilo tudi evolucijo v proučenem času. Raziskava je še posebej zanimiva zaradi različnosti podatkov, analiziranja veliko spletnih mest po kategoriji in vrsti izvršljivih datotek, ki se nalagajo prek njih (klicalnih programov, programov, ki beležijo udarce na tipkovnico, trojancev, oglaševalskih programov...).

Raziskava odkriva tudi, da je veliko število izvršljivih datotek vsebovala različne napadalne funkcije. Maja je bil najbolj običajen napad oglaševalsko programje, medtem kot je oktobra tovrstni napad upadel v primerjavi z ugrabitvijo brskalnikov, ki so bili v tem mesecu najbolj razširjeni s 85 odstotki.

Raziskava >> (pdf, 933 KB,en)

Vir: Pandasoftware, 16.2.2006

Datum 20.02.2006
Print