Naslov Mobilni telefon naš vsakdanji

Mobilna telefonija je že globoko zasidrana v naš vsakdan, s svojim prihodom pa ga je zagotovo tudi spremenila.

V raziskavi Mobile Life Report so ugotovili, da mladostnikom, starim od 16 do 24 let, mobilni telefon pomeni več kot televizija. 26 % jih postavlja mobilni telefon na prvo mesto oziroma meni, da je mobilni telefon najpomembnejši tehnološki proizvod v njihovem življenju. Sporočila počasi nadomeščajo pogovore. V povprečju uporabniki pošljejo 3,6 sporočil dnevno, medtem ko opravijo 2,8 klicev dnevno. V skupini mladostnikov, starih od 16 do 24 let, 51 % uporabnikov prejme najmanj 6 sporočil dnevno, 15 % pa ima šest klicev dnevno.

Mobilni telefon je postal tudi sredstvo za obrambo, saj je 21 % anketirancev potrdilo, da so se s pomočjo mobilnega telefona izognili, da bi se jim kdo približal. Ta delež je posebno visok pri ženskah, mlajših od 25 let, kjer znaša 55 %. Mobilni telefoni so tako ali drugače povezani tudi s kriminalom. Skoraj desetini uporabnikov so telefon že ukradli, pri čemer so najbolj ogroženi mladi ter ženske. 47 % anketiranih bi s svojim mobilnim telefonom posnelo potek kaznivega dejanja, 50 % pa dokaze kriminala. Če bi se jim slučajno ponudila priložnost, bi jih 37 % z mobilnim telefonom posnelo ali fotografiralo znano osebo.

Na delovnem mestu postajajo mobilni telefoni počasi nekaj običajnega, saj 47 % anketiranih med svojim delom nikoli ne ugasne svojega mobilnega telefona. Zaskrbljujoči pa so podatki o vplivu na odnose in intimno življenje posameznikov. 21 % anketiranih pred spolnim odnosom ne ugasne svojega mobilnega telefona. 54 % mladih (od 16 do 24 let) je že prejelo ali poslalo seksualno obarvano sporočilo, četrtina pa je že prejela ali poslala sliko ali video s seksualno vsebino. 57 % mladih je že prejelo ali poslalo sporočilo z vabilom na zmenek, petina mladih iz prej omenjene skupine pa je s pomočjo sporočila že končalo razmerje z nekom. 25 % vseh anketiranih meni, da flirtanje s pomočjo sporočil ne spada pod varanje.

V anketo je bilo zajetih 16.500 ljudi z namenom ugotoviti, kako živimo s pomočjo tehnologije. Pri nas je bila podobna raziskava izvedena v okviru projekta RIS, povzetek pa lahko najdete tukaj.

Vir: Cellular News, 25.7.2006

Datum 02.08.2006
Print