Naslov Spletni časopisi ne povečujejo branja časopisov

Pred desetletjem sta samo 2 % Američanov novice dobivala in prebirala preko interneta, danes pa je delež mnogo večji. Pew Internet ugotavlja, da danes novice preko spleta bere skoraj tretjina ljudi. Delež ljudi, ki prebirajo spletne časopise, se od leta 2000 naprej le malo povečuje, saj so spletni mediji postali dopolnilo tradicionalnim medijem.

40 % Američanov bere časopise vsak dan, 4 % berejo tiskane in spletne časopise, 2 % pa bereta samo spletne časopise. Spletno občinstvo je sicer široko vendar manj poglobljeno. Ljudje, ki so prebirali spletne časopise, so za prebiranje novic v povprečju porabili 32 minut, kar je bistveno manj kot porabi povprečen bralec klasičnega časopisa ali gledalec televizijskih novic. Med glavnimi razlogi za branje spletnih novic sta dostopnost in sproščanje oziroma sproščujoč učinek. 33 % bralcev spletnih novic pravi, da jih tovrstni vir novic sprošča, medtem ko je ta delež pri bralcih tiskanih časopisov še višji (57 %).

Delež mladih bralcev časopisov se od leta 1996 (29 %) do leta 2006 (30 %) skoraj ni spreminjal, medtem ko je delež starejših bralcev časopisov v enem desetletju padel. Leta 1996 je bilo med ljudmi, starejšimi od 65 let, 70 % bralcev časopisov, danes ta delež znaša 58 %. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da so se okusi bralcev skozi leta sicer spreminjali, ostalo pa je zanimanje za lokalne časopise in lokalne novice. Vendar ljudi poleg domačih novic še vseeno zanimajo druga področja. 77 % anketiranih pravi, da veliko časa namenijo prebiranju novic o zdravju in medicini, 63 % bralcev pa svoj čas posveča tehnologiji. V primerjavi z letom 1985 se je zanimanje za poslovanje, ekonomijo in hrano in povečalo, upadlo pa je zanimanje za filme in televizijske programe ter svetovalne kolumne.

Zanimanje za novice o vojni v Iraku je v primerjavi z letom 2004 upadlo, 58 % Američanov pa spremlja mednarodno dogajanje in novice o tem le takrat, ko se dogaja kaj pomembnega. 13 % mladih dobiva novice preko mobilnega telefona ali preko različnih večpredstavnostnih predvajalnikov. 4 % Američanov redno bere spletne dnevnike (bloge) v katerih ljudje opisujejo vsakdanje življenje, v skupini ljudi, starih od 18 do 24 let, pa delež znaša 9 %.

Raziskava je pokazala, da so spletni časopisi nekakšen podaljšek tiskanih časopisov oziroma povečujejo doseg tiskanih časopisov. Pew Internet je raziskavo opravil med 27. aprilom in 22. majem 2006, v raziskavo pa je bilo vključenih več kot 3000 oseb.

Vir: Pew Research Center, 30.7.2006

Datum 09.08.2006
Print