Naslov Zbiranje podatkov o mladoletnih osebah na spletnih straneh

Spletne strani, ki so namenjene predvsem mladoletnim, pogosto zbirajo podatke o mladostnikih med njihovim obiskom spletne strani, piše In Safe.

Osebni podatki so posebej zahtevani pri raznih tekmovanjih in spletnih storitvah, kot so pogovori, blogi, itd. Večina spletnih strani, ki zbira podatke, ne izpolnjuje zahtev o varnosti in zaščiti. Analiziranih je bilo 294 belgijskih spletnih strani, ki so namenjene predvsem otrokom in mladostnikom, ugotovili pa so, da jih 80 % zbira podatke, 40 % spletnih strani pa spoštuje pravico do zasebnosti in uporablja izjavo o zasebnosti. 54 % izjav o zasebnosti vsebuje dejstvo, da bodo zbrani podatki uporabljeni za direktno oglaševanje. 40 % izjav o zasebnosti pa nikjer ne omenja, zakaj se bodo zbrani podatki uporabili. Izjave o zasebnosti so torej pogosto nepopolne. Besednjak v večini primerov ne ustreza mladoletnim osebam, starši pa so najpogosteje izvzeti iz izjave. Le 10 % izjav zahteva pred uporabo strani in zbiranjem podatkov soglasje staršev.

Pravica do zasebnosti je pri mladostnikih manj izražena kot pri odraslih, zato je potrebno izobraziti otroke o njihovih e-pravicah, preučiti pa je potrebno tudi kdaj je soglasje staršev ,glede pridobivanja podatkov, potrebno.

VIr: In Safe, 18.10.2006

Vir InSafe
Datum 13.11.2006
Print