Naslov IT vodilo sprememb v prihodnjih letih

Gartner v raziskavi o informacijskih tehnologijah (IT) ugotavlja, da bo imela v prihodnjih treh letih informacijska tehnologija vodilen vpliv na preoblikovanje procesov v podjetjih, na področju privabljanja novih strank ter na področju razvijanja novih izdelkov ter storitev. Tako meni 85 % anketiranih vodij IT oddelkov v različnih podjetjih po svetu.

Potrošniki se pri nakupu novih izdelkov in storitev odločajo na podlagi razlik v informacijski tehnologiji, ki jo podjetje uporablja. Zato bodo podjetja temu področju v prihodnjih letih namenila še več sredstev kot do sedaj. S strani vodilnih v podjetjih bodo tako IT oddelki pričakovali več sredstev, prav tako pa več strpnosti pri morebitnih težavah.

Le 27 % vodij IT oddelkov meni, da imajo v podjetjih, kjer so zaposleni, na voljo dovolj kakovostnih strokovnjakov iz tega področja. Tudi tu bo treba nekaj postoriti, saj razvoj novih tehnologij zahteva vedno nova tehnična znanja. To pa se ne bo uredilo v kratkem, saj le polovico podjetij izobražuje strokovnjake, ki jih bodo kasneje zaposlili. Proračuni IT podjetij se bodo po oceni Gartnerja v letu 2008 povečali v povprečju za 3,3 %, kar je nekoliko več kot v letu poprej.

Vloga IT strokovnjakov tako postaja čedalje bolj pomembna, tovrstnega kadra pa že več let primanjkuje.

Raziskava je potekala med 1500 vodji IT oddelkov po vsem svetu.

Vir: Gartner, 23.1.2008.

Datum 29.02.2008
Print