Naslov Trendi spletnega oglaševanja

Spletno oglaševanje narašča. Vsako leto je delež naložb v to vrsto promocij čedalje večji. Država z največjim deležem spletnega oglaševanja je Velika Britanija.

V prvi polovici leta 2007 je bila vrednost spletnega oglaševanja v Veliki Britaniji 1,233 milijarde britanskih funtov, rast glede na enako obdobje leto prej je bila 41 %. Delež spletnega oglaševanja v primerjavi z ostalimi oblikami oglaševanja je tako v Britaniji 14,7 %. Celotni oglaševalski trg raste po stopnji 3,1 %, spletno oglaševanje pa je razlog za rast celotne panoge, saj bi se brez njega naložbe v oglaševanje zmanjšale.

Največji delež v spletnem oglaševanju predstavlja iskalniški marketing (ključne besede), ki zavzema 57 % delež. Najpogostejše kategorije so kadrovski oglasi (25 %), avtomobilska industrija, finance, potrošne dobrine in trgovina/maloprodaja.

Podobna slika je tudi v ZDA in nekaterih Evropskih državah, pri nas pa je drugače. V 13 Evropskih državah je bil delež spletnega oglaševanja za leto 2006 13 %. V Sloveniji je v letu 2006 delež spletnega oglaševanja pomenil le 2,1 % celotnega oglaševanja. Podatki so zaradi nekaterih specifičnih razmer in zastarelosti podatkov precej netočni.

Glavne težave slovenskega spletnega oglaševalskega trga so pomanjkanje znanja v medijih, agencijah in pri oglaševalcih; interesi klasičnih agencij; problem pa je tudi zadržanost pri preizkušanju novosti.

Vir: Trojar, Zoran. Trendi spletnega oglaševanja. Mediawatch, december 2007.

Datum 03.03.2008
Print