Naslov Gartner: prodaja osebnih računalnikov se je povečala

Gartner je objavil rezultate raziskave o prodaji namiznih računalnikov (PC) v celotnem svetu za prvo četrtletje leta 2008. Rezultati kažejo, da se prodaja tovrstnih naprav še vedno povečuje. V primerjavi z enakim obdobjem lani se je povečala za 12,3 %. V prvem četrtletju je bilo prodanih 71,1 milijonov računalnikov.

Rezultati so bili pričakovani, kljub recesiji ameriškega gospodarstva, ki je imela določen vpliv na računalniški trg. Azijski, Evropski, bližnje-vzhodni ter Afriški trg so rasli nekoliko nad pričakovanji. Hitro rast prodaje beležijo tudi v državah Latinske Amerike, kjer je čedalje več zanimanja za računalnike. Povečuje pa se tudi prodaja prenosnikov.

Največ računalnikov je v prvem četrtletju letos prodal Hewlett-Packard, ki je prednost pred konkurenti še povečal, dosegel je 18,3 % svetovni tržni delež. Sledi mu Dell, ki je dosegel visoko rast prodaje, s 14,9 % deležem. Na tretjem mestu je Acer, ki proda manj kot 10 % svetovnih računalnikov.

Na svetovnem trgu računalnikov še vedno vlada močna konkurenca. Ta je vplivala na nižanje cen teh naprav, posledično pa je bilo zaradi tega prodanih več enot.

Vir: Gartner, 16.4.2008.

Datum 07.05.2008
Print