Naslov Spremljanje medijev mladih

V Sloveniji do sedaj še ni bilo opravljene primerne raziskave med študenti, ki kaže spremljanje medijev. Kljub temu pa lahko opazimo, da je prisoten trend zmanjševanja spremljanja medijev. Pred leti se je upad spremljanja televizijskih in radijskih novic lahko pojasnjeval s krepitvijo interneta, danes pa je potrebno razloge iskati drugje. Raziskave opravljene na univerzah v ZDA namreč kažejo, da mladi enostavno nimajo več interesa za spremljanje aktualnega dnevnega dogajanja. Proces je v ZDA prisoten že štiri desetletja, njegova posledica pa sta dve generaciji mlajših odraslih, ki imajo le bežno znanje o družbi v kateri živijo.

Rezultati nedavno opravljene raziskave v Sloveniji kažejo, da četrtina vprašanih novice spremlja dnevno. Četrtina jih ne bere nobenega dnevnega časopisa. Najbolj bran tednik je Mladina. Najbolj poslušan radio je Val 202, ki ga spremlja 11,2 % mladih. Najbolj priljubljen program je Pop tv, ki ga spremlja 67,7 % mladih. Najbolj spremljana spletna stran je 24ur.com, ki jo spremlja 40,5 % študentov prvih letnikov. Kar se tiče uporabe interneta ga mladi največ uporabljajo za pregledovanje e-pošte, sledi uporaba v študijske namene ter za razvedrilo. Iskanje novic je na petem mestu.

Pri izpolnjevanju vprašalnika so sodelovale študentke in študenti prvih letnikov devetih fakultet treh slovenskih univerz.  Sodelovalo je 904 anketirancev.

Vir: Prpič, Marko. Raba medijev med študenti. Media Watch, maj 2008.

Datum 05.06.2008
Print