Naslov Izobraževanje zaposlenih ponuja dodano vrednost

Polovica delovne populacije v visoko razvitih državah pri svojem delu vsakodnevno uporbalja osebne računalnike. Kljub temu njihovi nadrejeni izobraževanju na področju upravljanja z računalnikom posvetijo zelo malo pomena. 30 % zaposlenih v EU 25 je bilo s strani nadrejenih deležnih nekaj izobraževanja, večina (64 %) se je izobraževala med izvajanjem delovnih nalog, 59 % so pri izobraževanju pomagali njihovi sodelavci in prijatelji.

Slika: Delež anketirancev v treh starostnih skupinah, ki so bili deležni izobraževanja s strani svojih zaposlovalcev (vir: Scholze-Simmel).

Neukost zaposlenih lahko podjetja veliko stane. Zaradi neznanja je namreč njihovo opravljanje nalog počasno. To se pokaže v zmanjšani produktivnosti, ki ponavadi preseže stroške, ki bi jih podjetje imelo z izobraževanjem svojih zaposlenih.

Tovrstna izobraževanja nudi tudi organizacija ECDL. Gre za mednarodno organizacijo, ki je namenjena širjenju računalniške pismenosti, in med drugim deluje tudi v Sloveniji. Organizacija s sklopu svojih izobraževanj podeljuje certifikate, ki omogočajo lažje zaposlovanje.

Poročilo >>

Datum 07.07.2008
Print