Naslov Zadovoljstvo kupcev avtomobilov

Analitična družba J.D. Power & Associates je junija letos opravila raziskavo o zadovoljstvu nemških kupcev avtomobilov med 19.000 lastniki avtomobilov. Gre za lastnike v povprečju dve leti starega avtomobila. Zmagala je Honda, sledi ji BMW, tretja pa je Toyota.

Končna ocena je bila sestavljena iz več dejavnikov: 30 % je prispevala kakovost in zanesljivost avtomobila, 25 % privlačnost vozila, zadovoljstvo s servisnimi storitvami 23 % ter 22% stroški, ki so podali t.i. indeks zadovoljstva strank.

Na lestvici blagovnih znamk se je z 849 od skupno 1000 točk na prvo mesto uvrstila Honda, na drugem mestu je BMW z 845 točkami in z 844 na tretjem mestu Toyota. Na rep lestvice so se uvrstili Citroen, Kia, Suzuki in Chevrolet, vendar so vsi dosegli več kot 730 točk. Povprečno število točk je bilo 815, kolikor jih je osvojil Nissan, malenkost več pa Volvo (817).

Lestvica posameznih modelov je avtomobile razdelila v mini, nižji, nižji srednji, višji srednji, višji razred, med enoprostorce ter športne terence. V tej razvrstitvi avtomobilov je absolutni zmagovalec Toyotin Prius (888 točk), ki je veliko pohval prejel za svojo stroškovno učinkovitost, kakovost in zanesljivost. Z 870 točkami mu sledi Honda Accord, na tretjem mestu pa je pristal Toyotin Avensis (857). V kategoriji enoprostorcev je največ točk prejela Toyotina Corolla verso (841), med športnimi terenci si je z 845 točkami zmago pridobil BMW X3, med avtomobili iz mini razreda so lastniki najbolj zadovoljni s Toyotino Aygo (846). Honda Jazz je z 848 točkami zmagala v kategoriji nižji razred, Honda Civic pa z 850 točkami v kategoriji nižji srednji razred. V razredu višje se je za Priusom, Accordom uvrstila Avensis (857), v višjem razredu pa je največ točk prejel BMW X5 (843).

Nikjer med najboljšimi ni znanega Volkswagna, se je pa presenetljivo visoko uvstil Daihatsu. Vse bolj presenečajo japonske blagovne znamke, saj so med destimi najvišje uvrščenimi znamkami kar tri njihove znamke. Ni kaj, japonski avtomobili postajajo blagovna znamka, ki lastnikom prinaša največ zadovoljstva.

Raziskava zadovoljstva kupcev v Nemčiji (na lestvici do 1000 točk) (vir: J.D. Power).

Poročilo>>

Vir:  J.D. Power & Associated, 20.6.2008

Vir J.D. Power
Datum 29.07.2008
Print