Naslov Širokopasovno povezavo imata 102 milijona Evropejcev

ECTA je napravila raziskavo v kateri ugotavlja, da imata 102 milijona Evropejcev dostop do širopasovne internetne povezave. Podatki veljajo za prvo četrtletje 2008.

V zadnjem merjenju, ki je potekalo v tretjem četrtletju 2007 je imelo dostop do širokopasovne povezave 92 milijonov Evropejcev. Gre torej za 10,2 % povečanje. Širokopasovne povezave so najbolj razširjene v severnih državah Evrope. Na Danskem ima širokopasovno povezavo 36 % prebivalstva, na Nizozemskem, Finskem in Švedskem pa več kot 30 %. Širokopasovne povezave so najmanj razširjene v novih članicah EU kot je Bolgarija, Romunija, Poljska in Češka (ima jo manj kot 10 % prebivalstva).

Visoko hitrostne povezave so najbolj razširjene na Švedskem (10 %), v Sloveniji in Litvi pa jih uporablja 1,5 % prebivalstva. Podatki za tovrstne povezave so skromni. Po celotni Evropi prevladuje DSL tehnologija, brezžične povezave so redke. Kabelskih povezav v Evropi je okoli 1,2 milijona, največ jih je na Švedskem (pri okoli 5 % populacije).  Delež tovrstnih povezav je visok tudi v Estoniji, Litvi, Sloveniji in na Slovaškem. IP televizija je najbolj razširjena na Danskem (5 % populacije), v Sloveniji in na Švedskem.

Zanimiv je naslednji podatek. Največji ponudniki trga namreč v celotni evropi v povprečju obvladujejo 47 % širokopasovnega trga. V nekaterih državah se je njihov tržni delež še povečal. Še večji je delež infrastrukture s katero upravljajo vodilni operaterji Za celotno Evropo ta znaša 82 %, le 18 % infrastrukture so zgradili alternativni operaterji.

Poročilo (pdf, 196 KB, en) >>

Vir ECTA
Datum 17.09.2008
Print