Naslov Na lestvici indeksa konkurenčnosti IT industrije še vedno vodijo ZDA

Tehnološke inovacije in razvoj talentov sta zaznamovala razvoj letošnjega indeksa konkurenčnosti na področju IT industrije. Poleg zgoraj omenjenih dejavnikov so pomembni tudi tehnološka infrastruktura, robusten pravni režim in vladna podpora.

Prvo mesto v letu 2008 so tako kot lani osvojile ZDA. Med prvo peterico lahko najdemo kar tri države, ki jih tam lani ni bilo: Tajsko, Švedsko in Dansko. Prvo peterico sta zapustili Japonska in Južna Koreja. Vedno konkurenčnejši postajajo evropski ter azijski trgi. Ključni predlogi za vlade in vodeče IT industrije: nujno je investiranje v ljudi, dinamične inovacije so ključne za konkurenčnost IT industrije, raziskovanje in razvoj bosta močno podpirala globalizacija in internet, pri čemer bo še posebej veliko vlogo igral zanesljiv širokopasovni dostop, vlade pa morajo pustiti prosto delovanje tržnih sil. ZDA so osvojile prvo mesto in dosegle indeks v višini 74,6 točk od 100 možnih. Drugo mesto je zasedla Tajska, tretje Velika Britanija, četrto Švedska in peto Danska. Slovenija je z rezultatom 45,5 točk na 26. mestu.

Indeks IT konkurenčnosti sestavlja šest kategorij: celotno poslovno okolje (10 % rezultata), IT infrastruktura (20 %), človeški kapital (20 %), pravno okolje (10 %), okolje razvoja in raziskav (25 %) in podpora razvoju IT industrije (15 %).

Poročilo >> (pdf, 92 KB)

Vir: Economist Intelligence Unit, september 2008

Datum 24.09.2008
Print