Naslov Globalna študija o kakovosti širokopasovnega interneta

Da bi prišlo do vsestranske nadvlade širokopasovnega dostopa do interneta je potrebna prava kombinacija dosegljivosti penetracije in kvalitete. Do sedaj kvaliteta ni igrala tako pomembne vloge, zato se je tudi ni raziskovalo v tako izčrpni meri, sedaj pa je postaja najpomembnejši faktor pri zagotavljanju pozitivne potrošniške izkušnje na in z internetom, ugotavlja Cisco v študiji o kvaliteti širokopasovnega dostopa do interneta.

Kvaliteta širokopasovnega interneta se dosega v korelaciji z ICT difuzijo, ekonomijo znanja in spletno uporabo. Razvoj optičnih vlaken in nadgradnja kabelskih omrežij pomagata pri zviševanju indeksa BQS (Broadband Quality Score). Velikost omenjenega indeksa določajo trije faktorji: prenosi ("download"), nalaganja ("upload") in latenca.

Danes BQS sestoji iz 55 % prenosov, 23 % nalaganj in 22 % latence, za kar potrebujemo 32 vhodov, 3,75 Mbps prenosov, 1 Mbps nalaganj in 95 ms latence, v prihodnje pa bo BQS bil sestavljen iz 45 % prenosov, 32% nalaganj in 23 % latence, za kar bomo potrebovali 75 vhodov, 11,25 Mbps prenosov, 5 Mbps nalaganj in 60 ms latence.

Iz vsega tega izhaja vzročna povezava: izobraževanje, optična vlakna in nadgrajen kabel vplivajo z visoko kakvostjo na IKT difuzijo, ekonomijo znanja in spletno uporabo. Po drugi plati pa  višina BDP/osebo, tehnološka raznolikost in število računalnikov na osebo vpliva na visoko penetracijo, kar vpliva na razvoj inovacij, povečano delovno produktivnost ter konkurenčnost.

Poročilo>>

Vir: Cisco, september 2008.

Vir University of Oviedo, Oxyford University team Analysis,Cisco
Datum 10.10.2008
Print