Naslov Razvitost širokopasovnega interneta v EU: 2008

Različni faktorji lahko vplivajo na uporabo širokopasovnega dostop do interneta, zato razlike niso vidne zgolj v stopnjah penetracije, pač pa tudi v pokritosti, hitrosti povezave interneta, cenah in stopnji uporabe, vse skupaj pa zajema indeks BSI (Broadband of performance index).

Evropska komisija je sklop večih elementov: 1. Pokritost z dostopnostjo širokopasovnega interneta v ruralnih predelih, 2. Konkurenčnost v pokritosti, kar se odraža v kapaciteti inovativnosti neke države, v pripravljenosti na vlaganje in v potrošnikovi izbiri, 3. Cene, ki odražajo možnost preskrbljenosti z nečim, 4. Hitrost povezave, ki je na voljo, kar odraža razvoj kvalitete, 5. Uporaba predlaganih storitev, kar se odraža v dosegljivosti posameznikov in podjetij, da "prevzamejo" inovativne storitve in stopnjo zaupanja, 6. Socio-ekonomski kontekst, ki odraža faktorje, kateri povzamejo preference, veščine in kapital, ki so na voljo, kar potem vpliva na stopnjo pripravljenosti in uporabo naprednih komunikacijskih tehnologij in storitev, zajela in jih meri, nato pa pa se odrazi v BSI indeksu.

Slovenija se, po elementu stopnje penetracije širokopasovnega dostopa do interneta,  s 17.3 % uvršča na 15. mesto med Italijo in Irsko, prvo mesto s 35.6 %  zaseda Danska, s 34.6 % zaseda drugo mesto Finska, tretje mesto pa je pripadlo Nizozemski, s 34.2 %. Povprečje EU27 je znašalo 20 %.

Glede na elemente BSI indeksa pa Slovenija zaseda 13. mesto (BPI = 0.45), prvo mesto je pripadlo Švedski, kjer je BPI znašal skoraj 0.8, drugo mesto pripada Nizozemski (BPS = 0.75), tretje pa Danski (0.67).

Poročilo>>

Vir: The European broadband portal, 3.10.2008.

Vir The European broadband portal
Datum 13.10.2008
Print