Naslov Na spletu je veliko e-knjig

Moj mikro je raziskal možnosti pridobivanja brezplačnih knjig in možnosti za njihovo branje na spletu.

Svetovni splet ponuja celo množico besedil v digitalni obliki, ki smo jih lahko nekoč prebirali le v fizični obliki, v obliki knjig. Izbiramo lahko med besedili z različno tematiko, v različnih jezikih, nekatera so brezplačna, druga plačljiva

Brezplačne monografske publikacije natisnjene med letoma 1501 in 1945 (ter tudi nekatera novejša besedila) lahko najdete na spletnem mestu dlib.si. Tu so shranjena skenirana besedila knjih v pdf obliki, ki jih lahko prosto prebiramo.

Več kot 100.000 knjig je prosto dostopnih v sistemu Gutenberg, ki ga je osnoval Michael Hart. Veliko besedil lahko najdemo prek iskalnikov Google in Najdi.si, nekatera so na voljo prek spletnih mest izobraževalnih ustanov.

Ko enkrat najdemo e-knjigo, jo lahko beremo na različne načine. Od branja na računalniku, dlančniku ali celo mobilnem telefonu. Na voljo pa imamo tudi tako imenovane bralnike, ki pa imajo dve pomanjkljivosti. Slabo kakovost slike ter razmeroma visoko ceno, ki je posledica majhnega trga. Kljub temu je elektronske knjige prek bralnikov mogoče brati lažje kot na majhnih dlančnikih ter mobilnih telefonih.

Vir: Šalamon, Špela. Začelo se je v plamenih. Moj mikro, 12.12.2007.

Datum 23.08.2008
Print