Naslov Avtorske pravice ne dovoljujejo inovativnosti?

Na letošnji konferenci Digital Hollywood so pozornost posvečali tudi vprašanju, kako na področju založniških pravic zadovoljiti tako porabnike kot podjetja, piše InternetNews. Trenutna oblika ureditve avtorskih pravic naj ne bi omogočala spodbujanja inovativnosti, saj naj bi delovala preveč restriktivno, problem piratstva pa naj ne bi tičal v porabnikih, pač pa v neustreznih modelih zakonodaje, tehnologije in poslovanja.

Glasbene hiše so v preteklosti razmeroma agresivno pristopile do digitalnega upravljanja pravic (DRM), kasneje pa so svoj pristop zaradi ugovorov porabnikov omilile. Čeprav imajo podjetja pravno pravico do upravljanja vsebin, pa porabniki takšnih pristopov ne razumejo za legitimne. Nazoren prikaz, da je del cene vsebin namenjen ustvarjalcem in ne samo založnikom ter distributerjem, je eden izmed načinom, s katerim bi lahko spremenili perspektive porabnikov, so si bili enotni razpravljavci na konferenci.

Izpostavljeno je bilo tudi to, da so nove tehnologije opustošile nadzor, ki so ga včasih podjetja imela nad vsebinami. Internet naj bi bil rak velikih medijskih hiš, na katerega so se le-te večinoma sposobne odzvati le z zanikanjem, včasih pa tudi z jezo. Nove tehnologije so bistveno vplivale tudi na distribucijo, saj so filmi kmalu po prvem predvajanju na voljo v nezakonitih formatih. Filmska podjetja imajo zato na razpolago vedno manjše časovne intervale med razdeljevanjem vsebin prek različnih kanalov, kot sta kino in DVD.

Vir: Miller, David. Tackling Digital Piracy. InternetNews, 11.5.2009

Vir slike: The AV Club

 

Datum 14.05.2009
Print