Naslov Facebook in Google slutita, da je splet premajhen za oba

Ker pri Facebooku vedo, da imajo posamezniki v e-poštnih imenikih shranjenih veliko zasebnih in poslovnih stikov, so uporabnikom največjih ponudnikov e-pošte omogočili dodajanje novih stikov na Facebooku s preprostim uvozom teh imenikov, piše Delo.

Facebook je s tem pridobival nove uporabnike, vendar je proces potekal enosmerno, zato so pri Googlu Facebooku onemogočili vpogled v imenike Gmaila, dokler tudi Facebook ne odpre svojih uporabniških zbirk.

Ta odločitev ima velik simbolni pomen, saj naznanja konec obdobja mirnega sobivanja spletnih gigantov. Začenja se boj za uporabniške podatke, ki so za tovrstna podjetja dragocena surovina. Ta bodo v boju pričela uporabljati podobne strategije kot v primeru tradicionalnih gospodarskih panog, denimo omejevanje konkurence, taktične pravne spore, lobiranje pri zakonodajalcih ipd.

Trk konkurenčnih poslovnih modelov

Storitve Googla temeljijo na analizi velikih količin podatkov, kot so spletne strani, elektronska sporočila, članki, knjige, fotografije in videi, ki jih zbirajo iskalni robotki. Podjetje zato zagovarja odprt internet, saj dostop do podatkov izboljšuje natančnost iskalnih zadetkov in omogoča merjeno oglaševanje.

Facebook se po drugi strani zanaša na ekskluzivnost zaprtega omrežja. Možnost izbire prijateljev in nastavitev zasebnosti ustvarjata navidezen občutek zasebnosti, zato so uporabniki Facebooku pripravljeni razkriti več podatkov kot na spletnih straneh in blogih. Na ta način Facebook o uporabnikih izve stvari, ki jih mora Google s svojimi algoritmi ugibati.

Če bi Facebooku uspelo Googlu zapahniti vrata do vsebin in preživeti, utegnejo slediti tudi drugi, ki jih moti Googlova tržna moč: knjižni založniki, filmski studii, medijske hiše in trgovci. Facebook pa bo s svojo zaprto politiko prej ali slej vzbudil pozornost državnih regulatorjev, ki jih bo zanimalo, ali s skrivanjem uporabniških podatkov ne zlorablja svojega prevladujočega položaja - kar bodo radi potrdili tudi Googlovi lobisti.

Evropska unija pripravlja nove predpise o varstvu podatkov

Če Facebook ne bo pripravljen vsaj delno izmenjevati zbranih podatkov z drugimi storitvami, ga verjetno čaka podobna usoda kot nekoč mobilne operaterje, saj so morali regulatorji z nadzorom cen in zahtevo po prenosljivosti številk olajšati prehode med operaterji in zmanjšati moč nekdanjih monopolistov.

Ta možnost ni samo hipotetična, saj bo Evropska komisija naslednje leto pripravila nove predpise o varstvu podatkov. Ponudniki elektronskih storitev bodo morali uporabnikom jasno povedati, katere podatke zbirajo, kako dolgo jih hranijo in kako jih uporabljajo.

Od ljudi bodo morali pridobiti prostovoljna soglasja za obdelavo osebnih podatkov, jim zagotoviti pravico do spreminjanja ali popolnega brisanja spletnih profilov ter jim omogočiti prenose vsebin k drugim ponudnikom storitev. Takšni predpisi bi bili za ameriške ponudnike neprijetni, saj njihov uspeh večinoma temelji na praktično neomejenem zbiranju in trženju uporabniških podatkov.

Vir: Kučić, Lenart J. Spletni svet ni dovolj velik za vse. Delo.si, 13.11.2010

Vir slike: Vuzit.com

Vir Delo
Datum 17.12.2010
Print