Naslov Internet in pravica do zasebnosti
Avtor Primožič Rok
Leto 2005
Ustanova Ekonomska fakulteta
Mentor Dmitrovič Tanja
Datum vnosa 22.03.2006
Povzetek

Varovanje elektronske zasebnosti v informacijski družbi je eno temeljnih vprašanj sodobne družbe. Cilj specialističnega dela je ugotoviti, v kolikšni meri so uporabniki seznanjeni o možnostih posega v njihovo zasebnost ob uporabi interneta in hkrati preveriti, ali se zavedajo posledic, ki lahko nastanejo zaradi nepremišljenega ravnanja, nevednosti oziroma neustrezne zaščite.

Avtor si je zamislil strukturo »od zgoraj navzdol«, torej prehaja od bolj splošnih tem k bolj specifičnim. Po uvodu se avtor posveti različnim opredelitvam izrazov, ki se pogosto uporabljajo pri opisovanju elektronskega okolja. Tretje poglavje nam na kratko predstavi razmerje med elektronskim poslovanjem in ekonomijo ter družbo, s poudarkom na slovenskih razmerah. Nadalje nam avtor osvetli problem pasti in nevarnosti na internetu.Peto poglavje predstavlja osrednji del specialističnega dela. V njem se avtor največ ukvarja z nadzorom. Šesto poglavje zajema empirični del oziroma kvalitativno raziskavo elektronske zasebnosti.

V sklepu avtor med drugim pove, da je naša varnost odvisna predvsem od našega ravnanja. Pred nekaterimi nevarnostmi se lahko zavarujemo že z preprostimi in enostavno izvedljivimi varnostnimi ukrepi.

Podrobnosti

Magistrsko delo >> (pdf, 460 KB)

Ključne besede

internet, varnost, zasebnost

Print