Naslov E-intervju
Avtor Krajnc Mojca
Leto 2006
Vir

Cobiss

Ustanova Fakulteta za družbene vede
Mentor Merljak Zdovc Sonja
Datum vnosa 13.04.2007
Povzetek

Internet je sčasoma nadomestil pošto in faks, danes pa ga mnogi novinarji uporabljajo za iskanje virov in raziskovanje, v novinarstvo pa vedno bolj prodira tudi elektronska pošta. Avtorica z nalogo želi predstaviti prednosti in pomanjkljivosti e-intervjuja ter ovrednotiti primernost umeščanja e-intervjuja v pogovorno vrsto žanrske teorije.

Avtorica začne s predstavitvijo žanra intervju, nato pa primerja bistvene značilnosti intervjuja z značilnostmi elektronskega intervjuja. Tretje poglavje je namenjeno ugotavljanju prednosti in slabosti e-intervjuja. Predstavljeni so rezultati ankete, v katero je bilo vključenih 250 bralcev, sledijo pa ugotovitve na osnovi analiziranega tiska. V šestem poglavju avtorica poda ugotovitve, pridobljene s pomočjo pogovorov z različnimi novinarji, predstavljena pa je tudi problematika avtorskih pravic in avtorizacije.

Avtorica v zaključku ugotavlja, da e-intervju ne spada v pogovorno vrsto žanrov, saj ne zadošča potrebnim pogojem. Bralca je smiselno opozoriti, da je intervju potekal preko elektronske pošte, saj naj ta sam presodi, ali je res odgovarjal intervjuvanec ali služba za odnose z javnostmi.

Podrobnosti

Diplomsko delo >> (pdf, 16,4 MB)

Ključne besede

e-intervju, elektronska pošta, internet, novinarstvo

Print