Naslov EMS mobilnih telefonov škoduje celicam

Evropska unija je podprla večletno študijo o učinkih elektromagnetnega sevanja (EMS) na živa bitja REFLEX (Risk Evaluation of Potential Environmental Hazards from Low Energy Electromagnetic Field Exposure). 12 raziskovalnih skupin je ugotovilo in potrdilo, da sevanje mobilnih telefonov v laboratorijskih pogojih poškoduje DNK (deoksiribonukleinska kislina je nosilec dednega zapisa) v celicah.

V evropskih laboratorijih so izpostavljali skupine celic podobnim elektromagnetnim sevanjem, kot jih proizvajajo mobilni telefoni. Jakost uporabljenega sevanja je bila med 0,3 in 2 W/kg, kar ustreza sevanju mobilnih telefonov. Ti imajo jakost sevanja večinoma med 0,5 in 1 W/kg. Poskusi so pokazali, da je v celicah prišlo do zelo velikega števila zlomov verig DNK. Le nekatere verige so se kasneje popravile. Napake, ki tako nastanejo, se prenašajo na bodoče generacije celic. Po mnenju nekaterih strokovnjakov lahko te deformacije povzročijo tudi nastanek rakastih celic.

Industrija mobilnih telefonov vztraja, da ni jasnih rezultatov o škodljivosti sevanja mobilnih telefonov. Tudi slovenski uporabniki, po izjavah naših operaterjev mobilne telefonije, niso do sedaj izražali zaskrbljenosti zaradi EMS. Raziskave so bile opravljene na celicah v laboratorijskih pogojih, sedaj pa bi jih bilo potrebno nadaljevati na živih organizmih. Vodja raziskave, dr. Franz Adlkofer kljub vsemu priporoča izogibanje uporabi mobilnih telefonov oz. uporabo zunanjih slušalk.

Vir: Žakelj S. Slovenskih uporabnikov ne skrbi sevanje, Delo 7. 1. 2005.

Sorodne novice:

Vir Delo
Datum 07.01.2005
Print