Naslov ePSINet KONFERENCA: Komercialna izraba informacij javnega sektorja v Evropi

Kraj in čas dogajanja: Atene, 14.1.2005
Konference, ki so jo pripravili v okviru EU projekta EPSINET, se je udeležilo približno 120 deležnikov informacij javnega značaja iz javnega ter privatnega sektorja iz držav članic EU ter držav kandidatk Romunije in Bolgarije. Slovenijo so zastopali trije udeleženci, med drugim pooblaščenka za informacije javnega značaja Nataša Pirc-Musar ter direktor podjetja IUS SOFTWARE d.o.o. mag. Tomaž Iskra.

Konferenca je obravnavala trenutno v Sloveniji še manj znano problematiko: komercialno izkoriščanje informacij javnega značaja, ki jih proizvaja javni sektor. Javni sektor je namreč največji proizvajalec informacij v Evropi (poslovnih, pravnih, administrativnih, geografskih, vremenskih, znanstvenih ter turističnih). Informacije javnega sektorja ostajajo veliko, komercialno še neizkoriščeno področje, ki bi lahko v prihodnje s primerno politiko na tem področju postalo gibalo gospodarskega razvoja, prav tako pa bi se lahko v Evropi na račun ponovne uporabe tovrstnih informacij odprla številna nova delovna mesta.  
Večina udeležencev konference se je strinjala z ugotovitvijo, da je ekonomski potencial informacij javnega sektorja ogromen ter da je v končni fazi najpomembnejše zadovoljiti potrebe končnega uporabnika. Prav tako jih večina podpira idejo o mešanem partnerstvu med privatnim in javnim sektorjem, saj bi bilo na ta način mogoče zagotoviti, da bo javni sektor res pripravljen dati določene informacije, privatni sektor pa bo imel priložnost podano informacijo obdelati in jo tako komercialno tržiti. 
  Javni sektor vztraja na svojem stališču, da niso vse informacije primerne za ponovno uporabo, prav tako pa ni nujno, da bo komercialni sektor določeno informacijo obdelal v korist končnemu uporabniku. Določene javne institucije se zavzemajo za to, da bi same poskrbele tudi za komercialno izrabo IJZ. Z vidika večine predstavnikov privatnega sektorja takšno stališče ni sprejemljivo, saj menijo, da je komercialna izraba njihova domena. Javni sektor naj poskrbi, da bo dostop do informacij enostaven ter da bodo le-te po kvaliteti primerne za nadaljnjo obdelavo. Javni sektor mora pač delovati tako, da ni v breme svojih davkoplačevalcev. 
  Slovenija na tem področju ni nobena izjema, zato je pomembno slovenske deležnike informacij javnega značaja pripraviti na nove izzive, jih seznaniti z vsebino direktive (direktiva št. 2003/98/EC) ter jim omogočiti, da izrazijo svoje poglede.   EPSINET v Sloveniji

Vir RTV Slovenija
Datum 20.01.2005
Print