Naslov IKT v letu 2005

Gospodarski Vestnik je objavil članek Igorja Dernovšeka v katerem povzame razvoj IKT v letu 2004 in skuša napovedati dogajanje v letošnjem letu.

V svetovnem merilu naj bi se procesorska moč podvojila vsako leto in pol; letos naj bi se pojavile nove oblike napajanja – gorivne celice – za prenosne računalnike in mobilne telefone, medicinske naprave naj bi se preselile v telo.

Na trgu IKT naj bi prišlo do zgoščevanja industrije in sicer do konca letošnjega leta za 50 %. Zaradi hude konkurence med razvijalci programske opreme naj bi prišlo do pocenitve le-te. V letu 2004 je bila prodaja prenosnik računalnikov velika. Na splošno je bila velika menjava računalnikov, ki so bili kupljeni malo pred letom 2000. Zaradi tega je v letošnjem letu pričakovati zmanjšanje rasti prodaje namiznih računalnikov.

V letu 2005 na bi bilo več poudarka na brezžičnih napravah in mobilnih telefonih, ki bodo vedno bolj vključeni v poslovni proces. Prodaja prenosnih računalnikov bo po napovedih IDC v letošnjem letu na območju Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda večja za 20 % večja od lanskega leta.

Na področju odkrivanju zlonamernih posegov in odpravljanju njihovih posledic so po podatkih IDC podjetja v lanskem letu namenila 9 milijonov evrov, letos pa naj bi 229 milijonov evrov.

Podjetja se bodo vedno bolj posvečala svoji osnovni dejavnosti, informatiko in druge dejavnosti pa prepuščala zunanjim izvajalcem. Napredovalo bo elektronsko poslovanje podjetij, povečala pa se bo tudi prodaja preko interneta.

Vir: Dernovšek I. Leto mobilne dostopnosti, Gospodarski vestnik, 24. 1. 2005.

Datum 25.01.2005
Print