Naslov Domeno *.eu bo mogoče registrirati konec 2005

Narejen je naslednji korak k uvedbi *.eu domene. V prihodnjih dneh bo IANA (Internet assigned number authority) vnesla gornjo domeno .eu v internetni korenski sitem. Z registrom domen *.eu bo upravljal EURid. EURid je neprofitni konzorcij, ki že upravlja z .be, .it in .se registrom domen.

Domene bodo po zadnjih podatkih mogoč registrirati v zadnjem četrtletju 2005. Pred tem mora EURid določiti ustrezne registrarje, izdelati pravila registracije in zagotoviti ustrezno programsko opremo.

Registracija domen bo potekala v treh fazah. Najprej bodo lahko domene registrirale državne institucije in podjetja, ki imajo sedež v EU. V tej fazi bo mogoče registrirati le domene, ki odražajo polna imena institucije in imena blagovnih znamk. V drugi fazi bodo lahko domeno registrirale organizacije in podjetja, ki delujejo znotraj EU. V tej fazi bo mogoče registrirati tudi imena podjetij, naslove avtorsko zaščitenih literarnih in umetniških del, neregistrirane blagovne znamke in trgovska imena. V tretji fazi bodo lahko registrirali domene vsi državljani EU.

Registracija domene bo veljala leto dni. V kolikor domena ne bo podaljšana bo za 40 dni v karanteni, ko ne bo dostopna, nato pa bo na voljo za registracijo.

EURid bo registrarjem za enoletno registracijo domene zaračunal 10 €.  

Domene ni mogoče v naprej registrirati, čeprav nekateri bodoči registrarji to že omogočajo. Registracija domen bo potekala po sistemu kdor prej pride prej melje, zato registrarji ne morejo zagotoviti registracijo posamezne domene.

Povezave:

Vir EURid
Datum 21.04.2005
Print