Naslov Trendi e-nakupovanje v Sloveniji in ZDA

Trendi na področju e-nakupovanja končnih potrošnikov v Sloveniji v zadnjih 6 letih kažejo visoko rast. Ne kažejo sicer eksponencialne rasti, ki je pri fenomenih, povezanih z internetom in novo ekonomijo, razmeroma pogosta.

Gre le za vztrajno linearno naraščanje za okoli dve milijardi e-potrošnje letno. Letne stopnje rasti na tej osnovi zato seveda upadajo, od 100% v letu 2000 na 25% v letu 2004. Groba ocena za leto 2005, če se nadaljujejo dosedanji trendi, je torej letna 20% rast agregata obsega on-line potrošnje.

Ocena za leto 2004 tako znaša okoli 10 milijard. Seveda pa se znaten del te potrošnje izvede izven Slovenije.

Če to izrazimo v odstotku končne potrošnje, gre za 0.47% končne potrošnje, v pogledu letne rasti pa gre za cca. 0.1% letnega porasta. Končna letna potrošnja prebivalstva v Sloveniji namreč znaša dobrih dva tisoč milijard SIT.

Dodati velja, da gre pri tem za anketno oceno na osnovi ankete RIS, kjer respondenti v reprezentativni anketi odgovarjajo na vprašanja o e-nakupovanju. Interval zaupanja za tovrstne ocene je širok okoli 20% v vsako smer.

Slika 1: Delež e-potrošnje glede na celotno potrošnjo trgovine na drobno ( v % ) od leta 1999-2004 (RIS, 1999-2004 ; SURS, 1999-2003).

 

Podobno linearno rast lahko opazimo tudi v ZDA,  ki je na tem področju ena vodilnih držav, kjer pa sicer tovrstni agregat ocenjujejo z drugačno metodologijo. Spremljajo namreč podjetja, in to s strani uradne statistike. Kljub temu so mogoče osnovne primerjave, ki kažejo predvsem naslednje:

  • Trend enakomerne linearne – in ne eksponencialne - rasti je precej podoben v obeh državah.
  • Sam nivo je v ZDA bistveno višji, saj so očitno dosegli delež, ki ga imamo danes v Sloveniji (0.47%) že pred letom 1999, ko so vzpostavili uradno spremljanje.

Slika 2: Kvartalna rast deleža on-line prodaje v celotni drobnoprodaji ZDA (Vir: US Department of Commerce)

 

Podrobnosti

Datum 02.04.2005
Print